Circula doua pareri in legatura cu noua formula guvernamentala: prima, cea oficiala, sustine o eficientizare a activitatii la Palatul Victoria. Cea de-a doua, vehiculata de Opozitie, acuza o „manevra de imagine” a unui PSD aflat in deriva electorala. In ciuda vorbelor mari spuse de premier si de unii ministri pe tema restructurarii, cred ca, de aceasta data, varianta Opozitiei este cea corecta.
E greu de crezut ca aceasta noua formula va fi si mai eficienta dintr-un motiv foarte simplu: timpul scurt pana la alegeri. O formula guvernamentala cu ministere comasate, ministere desfiintate si agentii nou-create are nevoie de o perioada de rodaj. Se strica niste relatii de lucru mai vechi, se creeaza altele noi, se modifica aparate de lucru, sisteme. E nevoie de cel putin un an pentru ca o asemenea formula imbunatatita sa-si arate si eficienta. Iar pana la alegeri a ramas cu doar putin mai mult de un an si jumatate, asta in varianta in care „generalele” vor fi programate in primavara anului 2005, asa cum ar vrea guvernul Nastase.
Ca actuala formula guvernamentala era una mult prea stufoasa e de necontestat. Un studiu arata ca Romania are 26 de ministri, iar tarile candidate la Uniunea Europeana au o medie de doar 16,4! Sa nu fi stiut asta guvernul Nastase in iarna anului 2000, cand prindea contur?! Sau in 2001, cand incepuse sa lucreze? Sau in 2002, cand mergea cu motoarele in plin? O asemenea miscare facuta in anul 2001 ar fi beneficiat de cea mai mare credibilitate. Atunci, l-as fi crezut pe premier ca o reducere a schemei guvernamentale inseamna eficienta. Acum insa…