loc 5 tipuri de violenta – psihologica, fizica, sociala, economica, sexuala. in jur de 800.000 femei au suportat in mod frecvent violenta in familie sub diferite forme in ultimele 12 luni, adica 13% din romance; mai mult de 340.000 de copii au asistat in mod frecvent la scene de violenta fizica intre parinti si mai mult de 370.000 de copii au privit neputinciosi cum parintii se insulta si se injura. Doua treimi din victimele violentei sunt femei si o treime – barbati, acestia fiind insa agresati tot de rude de acelasi sex. „Violenta se livreaza, de regula, la pachet. Nu este vorba numai de injuraturi, ci si de batai si amenintari”, a spus Roxana Tesiu, director al Centrului Parteneriat pentru Egalitate. Un procent mare de victime – 80% – nu au cerut ajutorul politiei in cazul unui conflict.
Are putin peste 30 de ani si este cea mai tanara sefa din Ministerul Muncii. Ioana Marinescu, recent numita in functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (ANPF), si-a inceput slujba cu gandul ca va reduce cazurile de violenta in familie.
Psiholog de profesie, Ioana crede ca femeile trebuie mai inainte de toate informate. Desi n-a ajuns niciodata in situatia de a fi agresata fizic, sefa ANPF spune ca, daca i s-ar intampla sa primeasca o palma de la un prieten, ar rupe imediat relatia cu acesta. „Femeile care ajung in astfel de situatii trebuie sa stie ca nu e ceva normal. Trebuie sa nu le fie frica sa ia o decizie, nu neaparat radicala, dar care sa fie in favoarea lor. Acum exista legi care le apara”.
Pornind de la statisticile prezentate, ANPF are deja o strategie de actiune. „Trebuie schimbata mentalitatea femeilor care indura umilinte si credem ca cel mai bun lucru ar fi sa incepem aceasta educatie de pe bancile scolii. Vrem sa incheiem un parteneriat cu Ministerul Educatiei pentru introducerea in programa scolara a unui curs privind combaterea violentei in familie”, spune presedintele ANPF.
Primii care le vor acorda sprijin femeilor batute vor fi asistentii familiali, meserie care e in faza de pionierat si va fi inclusa in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.
Deocamdata, singurele institutii din subordinea ANPF care pot oferi un ajutor concret sunt Centrul pilot de asistenta si protectie a victimelor violentei in familie, din incinta Policlinicii Titan (telefon 983) si Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie, din strada Walter Maracineanu nr. 1-3, Bucuresti. Cu ajutorul primariilor si al organizatiilor neguvernamentale, ANPF vrea sa infiinteze centre pentru adapostirea victimelor in toata tara, dar acest vis e unul care se va implini destul de greu, in principal din lipsa spatiilor. Nou-infiintata institutie are proiecte mari si bani putini. De aceea, oficialii Ministerului Muncii si Familiei pariaza pe tinerii entuziasti care lucreaza in cadrul agentiei.