Răspunde Av Adrian Cuculis: Da, există mai multe hotărâri /sentințe ale instanțelor de judecată care pot fi executorii, desi ele nu sunt definitive. O astfel de hotărâre este şi cea specificată de dumneavoastră, raportată la procedurile de insolvenţă. Potrivit Capitolul II din Codul de Procedură Civilă, republicat 2015, Art. 632- Temeiul executării silite , “executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu. Constituie titluri executorii hotărârile executorii prevăzute la art. 633, hotărârile cu executare provizorie, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare”. Art. 633- Hotărârile executorii “Sunt hotărâri executorii:
1. hotărârile date în apel, dacă prin lege nu se prevede altfel; 2. hotărârile date în prima instanţa, fără drept de apel, ori cele în legătură cu care părţile au convenit să exercite direct recursul, potrivit art. 459 alin. (2)”. Apoi, Art. 634- Hotărârile definitive, alin 1, prevede: “Sunt hotărâri definitive: hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului; hotărârile date în prima instanţă, fără drept de apel, neatacate cu recurs; hotărârile date în prima instanţă, care nu au fost atacate cu apel; hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs; hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii; orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs. Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la dată expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la dată pronunţării”.
Așadar, o hotărâre a instanței de judecată, cum este cea descrisă de dv, dacă nu poate fi combătută pe alte planuri, este perfect valabilă și legală. Dar, pentru mai multe detalii, legate de procedură, de căi de atac, de termene ș.a.m.d, vă recomand să consultați un avocat.
Citește și: O sentință definitivă și irevocabilă mai poate fi atacată?