Deși este consumată în Micronezia, Pakistanul şi în tot sud-estul Africii, în Papua Noua Guinee nuca de betel a devenit adicție. Ea s-a transformat într-un un obicei alimentar zilnic atât pentru bătrâni, cât și pentru copiii de cinci-şase ani, potrivit BBC.
Nucă de Areca este formată din frunze de betel umplute cu un amestec compus din nuci tocate de areca şi alte mirodenii. Frunza de betel care se mestecă este folosită ca o loțiune de curățare a gurii și ca un odorizant pentru respiraţie, fiind bun şi în scopuri digestive
De asemenea, prin masticaţie, betelul are un efect psihoactiv euforic, generând un soi de transă narcotică. Ingredientul activ din betel, arecolina, acţionează la fel ca nicotina asupra receptorului de proteine din creier.
Nuca de betel este consumată în Papua Noua Guinee în combinaţie cu o frunză de muştar presărată cu pulbere de var ars.
S-a descoperit că acest obicei alimentar este unul foarte periculos, fiind una dintre pricipalele cauze ale îmbolnăvirii oamenilor de cancer. Potrivit OMS, unul din 500 de cazuri noi de tumoare malignă orală este din Papua Noua Guinee.
Doctorul Yvonne Sapuri povestește că popularitatea în creştere a nucii de betel reprezintă o bombă cu ceas pentru întregul sistem naţional de sănătate.
„Mulţi pacienţi vin la spital când este deja prea târziu. Sistemul nostru de sănătate este foarte fragil şi serviciile de combatere a cancerului nu sunt pe deplin funcţionale. Prin urmare, rata de supravieţuire este extrem de scăzută”, a declarat dr. Yvonne Sapuri.
Într-o represiune urgentă, o interdicție privind vânzarea și consumul de nuci de betel din Port Moresby a intrat în vigoare pentru următorii trei ani și jumătate.
Mesaj rasist față de români al unei primărițe din Italia ”Niște animale. Să plece la casa lor!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro