De multe ori, conjunctivita sau inflamatia ochiului si pleoapelor ascund un substrat infectios mai grav, cum ar fi herpesvirusurile: herpes simplex, virusul Epstein Barr sau virusul citomegalic, care ne pot afecta sanatatea ochilor si claritatea vederii. Din acest motiv este imperios necesar sa evitam automedicatia si sa consultam imediat medicul oftalmolog. De obicei, infectia “prinde” doar un ochi, care se inroseste, doare, lacrimeaza. Vederea scade si omul nu mai suporta lumina. Insa in inflamatie poate fi prinsa si pleoapa superioara, care se inroseste si doare, uneori prezinta chiar ulceratii.
Cea mai grava situatie de acest gen – infectia herpetica – o intalnim in cazul bebelusilor nascuti natural de o mama cu herpes genital; in acest gaz infectia poate deveni sistemica si uneori are chiar caracter letal.
Virusul herpes zoster se poate transmite de la o persoana care are leziuni active, prin contact. De asemenea, persoanele care nu au avut varicela sunt foarte buni receptori, de aceea vaccinarea lor poate juca un rol important in prevenirea unor astfel de complicatii.
Este foarte important ca o gravida care nu a avut varicela sa evite contactul cu persoanele cu zoster activ.
Diagnosticul este pus de obicei de laborator – se practica teste speciale de coloratie pentru identificarea virusului, culturi de virusuri din cornee, determinarea anticorpilor etc.
In cazul in care s-a declansat deja boala, se recomanda aplicarea pe pleoape de comprese calde si de asemenea, topic, unguente cu antibiotic si cu antivirale – Viroptic sau Vidarabina.
In cazul virusului zoster cu localizare corneana sau la nivelul pleoapei se administreaza sistemic Acyclovir, iar in cazuri severe acesta se administreaza chiar intravenos – atunci cand, de exemplu, avem de a face cu o nevrita optica asociata si cu afectarea zosteriana a nervului facial.
De asemenea, medicul decide daca se poate asocia pentru reducerea inflamatiei si un steroid topic – Prednisone acetate picaturi. Insa steroizii topici au si contraindicatii – boala epiteliala corneana activa sau pacienti imunodepresati.
Ce trebuie sa retineti: in lipsa unui tratament adecvat pot aparea complicatii, unele chiar grave, cum ar fi nevrita optica ce duce pana la pierderea acuitatii vizuale. Prin urmare, vizitati neintarziat medicul daca prezentati simptomele de mai sus.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!