Heerenveen face parte din provincia Friesland (600.000 de locuitori), aflata in nordul Olandei. Din punct de vedere sportiv, Friesland este celebra pentru „Elfstedentocht” (Turul celor 11 orase), un turneu de patinaj viteza. Lungimea totala a pistelor pe care se patineaza in acest tur este de 253 kilometri. La Heerenveen concursurile se tin in arena „Thialf”, unde s-a construit prima pista de 400 de metri pe teren acoperit din lume.
Cum in Olanda nimic nu pare sa fie lasat la voia intamplarii, statistica este si ea tinuta sub control. Astfel, in Friesland sunt 195 de mori de vant din cele 1.200 din toata tara.
Steagul provinciei Friesland, reprezentat si pe tricoul lui Heerenveen, este cel mai vechi din Europa. Steagul cu dungi albastre si cele sapte flori rosii de nufar a fost recunoscut de guvernul olandez in 1950.
Heerenveen este singura echipa din Friesland care joaca in prima liga olandeza. Mandria localnicilor este atat de mare incat inaintea fiecarui meci de pe teren propriu se inalta steagul si se canta imnul provinciei. Aproape toti cei 600.000 de locuitori din Friesland tin cu Heerenveen. Exceptie fac doar cei 100.000 din Leeuwarden, capitala provinciei, care sustin echipa locala, Cambuur, din liga secunda.
“Rasismul si controversele sunt asociate cu numele Stelei la fel de mult ca dictatorul Ceausescu si fotbalistul Hagi”, se scrie intr-un articol publicat in “Volkskrant”. “Atunci s-a vorbit mult despre Steaua in lume. Sub dictatura lui Ceausescu, echipa armatei a beneficiat de multe privilegii, astfel incat acolo s-au adunat cei mai buni jucatori din tara. Valentin Ceausescu, fiul sau, si Ilie Ceausescu, fratele dictatorului, au fost cei care s-au ocupat indeaproape de formatie”, mai noteaza sursa citata. Din punctul de vedere al olandezilor, cea mai importana achizitie a Stelei este Nicolae Dica. “In retur olandezii vor avea de infruntat un public fanatic, care nu se fereste sa foloseasca un limbaj rasist”, incheie autorul articolului.