„Începând cu data de 14 martie 2022 cauzele penale care privesc judecători și procurori sunt de competența:
- parchetelor de pe lângă curțile de apel pentru judecătorii și procurorii care funcționează la nivelul judecătoriilor și tribunalelor și a parchetelor de pe lângă aceste instanțe
- Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru judecătorii și procurorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii și procurorii care funcționează la nivelul curților de apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție sau la parchetele de pe lângă aceste instanțe”, se arată în comunicat.
Parchetul General a transmis că persoanele „care formulează plângeri/denunțuri penale ce vizează judecători sau procurori” trebuie „să le adreseze organelor competente”, deoarece fosta Secție Specială (SIIJ) nu mai are posibilitatea de a înregistra noi sesizări, după ce a fost desființată.
De asemenea, adresa de e-mail asociată SIIJ „va fi dezafectată”, iar plângerile, denunțurile și corespondența cauzelor de competența Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție vor trebui trimise pe adresa sesizare@mpublic.ro, se mai precizează în comunicat.
CCR a declarat legală legea de desființare a SIIJ, Iohannis a promulgat-o
Guvernul a aprobat pe 14 februarie proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Proiectul a fost apoi adoptat de Camera Deputaţilor și, pe 28 februarie, și de Senat, în calitate de for decizional.
Legea de desființare a SIIJ a fost atacată apoi la CCR de AUR și de USR. „În realitate, PSD, PNL și UDMR au votat o reînființare pe steroizi a acestei Secții Speciale. DNA nu va mai putea ancheta procurori și judecători pentru fapte de corupție. Și nici pe judecătorii Curții Constituționale și pe magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională”, a spus Cătălin Drulă, președinte interimar USR, pe 21 februarie.
Curtea Constituţională a României a respins pe 9 martie, cu unanimitate de voturi, sesizările USR şi AUR privind proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale a Infracțiunilor din Justiţie (SIIJ), iar legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 11 martie.
Proiectul de desființare a SIIJ, iniţiat de ministrul PNL al justiției, Cătălin Predoiu, prevede că Secția Specială se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite. Practic, acest lucru înseamnă că dosarele de corupție ale magistraților nu vor reveni la DNA.
„A rupe din competența DNA un sector vital poate fragmenta lupta împotriva corupției”, a avertizat DNA pe 15 februarie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro