Birourile Permanente ale celor doua Camere au discutat despre destinatiile pe care le vor avea parlamentarii in acest an. Daca le ajung banii din bugetul pe 2003, si anume 55 miliarde lei, alesii vor bate tot globul, in lung si in lat.
Programul de deplasari externe vizeaza tot felul de tari, fie pe considerentul integrarii euro-atlantice, fie pentru mentinerea relatiilor bilaterale. Astfel, la nivelul conducerii Senatului s-au primit invitatii pentru Albania, Bosnia, Elvetia, Finlanda, Grecia, Olanda, Polonia, Canada, SUA, Chile, Columbia, Peru, R.D.P. Coreeana, Indonezia, Malaiezia, Pakistan, Vietnam, Iordania, Israel, Liban, Palestina, Egipt, Maroc sau Sudan in timp ce pentru conducerea Camerei s-au primit invitatii pentru Belgia, Bulgaria, Cipru, Franta, Italia, Olanda, Spania, Turcia, Brazilia, Mexic, Uruguay, China, Vietnam, Iran, Kuweit ori Egipt. La nivelul grupurilor de prietenie s-ar putea organiza deplasari, din partea Senatului, in Cehia, Franta, Indonezia, Arabia Saudita, Iordania si din partea Camerei in Armenia, Belarus, Peru, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Republica Coreea sau Iran. Pe lista destinatiilor mai sunt tari precum Thailanda (in cadrul demersurilor pentru integrarea in NATO) etc. Pe langa faptul ca pot "prinde" o deplasare "exotica", alesii nu au nici un motiv sa se planga de o posibila excursie in strainatate. Potrivit normativelor interne, ei au dreptul la diurna (pentru acoperirea cheltuielilor de hrana, cheltuieli marunte, uzuale, si a costului transportului in interiorul localitatii respective), la cazare, transport internatio-nal si alte cheltuieli legate de transport etc., toate acoperite din bugetul Camerei Deputatilor sau Senatului.
In plus, pot fi aprobate in prealabil, de conducerea Parlamentului, prin memorandum si alte cheltuieli, precum excedent de bagaje, buchete de flori, coroane, inchirieri autoturisme, birouri sau mijloace de comunicatie.
De asemenea, alesii pot oferi cadouri (mai scumpe, prin majorarea plafonului) cand merg in delegatii oficiale. Singura conditie e ca darurile sa fie procurate in lei, in tara. Delegatiile oficiale conduse de presedintele Camerei sau Senatului, pot oferi cadouri in limita a 600 euro in timp ce delegatiile conduse de vicepresedintii Parlamentului, delegatiile comisiilor permanente, ale grupurilor de prietenie etc., pot oferi daruri de doar 300 euro.
In ce priveste transportul pentru "excursiile" parlamentare, acesta se asigura, in principal, cu avionul. Senatorii si deputatii fara functii vor zbura la clasa "economic", la cursele de linie, dar pentru sefii lor (membrii Biroului Permanent, presedintii celor doua Camere) transportul aerian se face cu clasa I sau "business". La acest confort alesii fara functie pot accede doar cand e vorba de zboruri transatlantice si pe "economic" nu mai sunt locuri, iar deplasarea nu poate fi amanata. Cu toate protestele unor parlamentari, care au considerat ca este sub demnitatea lor sa calatoreasca la coada avionului, conducerea Senatului a pastrat conditiile stabilite initial.
Daca parlamentarul merge cu trenul, el va primi loc la clasa I (daca drumul e scurt) sau la vagon de dormit, cuseta "single". Diurna e cea stabilita prin hotarare de Guvern.