Ministrul Muncii a declarat în plen că România a luat exemplul Germaniei în privința plafonării indemnizației pentru mame. Lia Olguța Vasilescu a precizat că în Europa, în acest moment, sunt doar două țări care au cea mai mare indemnizație de creștere a copilului, și anume Germania și România, cu 1.800 de euro.
”Nu mai exista nicio țară pe această planetă care să aibă o indemnizație de 35.000 de lei. Am corectat o lege și de asemenea am făcut un act de justiție socială”, a spus Lia Olguța Vasilescu, în plenul Camerei Deputaților.
Prin actul normativ adoptat deja de Guvern și care se află în vigoare se stabileşte un plafon maxim al cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului la nivelul de 8.500 de lei. Guvernul a luat ca model cel mai mare cuantum aplicat în statele membre ale Uniunii Europene, cu menţinerea actualului mod de stabilire a dreptului, precum şi a cuantumului minim al indemnizaţiei de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
De asemenea, proiectul de act normativ reglementează data de la care se aplică prevederile propuse, respectiv începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017, şi se va aplica în cazul persoanelor aflate în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a celor al căror drept se stabileşte ulterior.
Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui proiect de lege.
Până la aplicarea ordonanţei, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Noua prevedere a fost aprobată prin ordonanță, în luna august, de Guvern.
La nivel național, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizații care depășesc 9.000 lei. În prezent, sunt în plată indemnizații care reprezintă de până la 130 ori indemnizația minimă.
Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în București), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanța), cuantumuri de 50.000 lei – 60.000 lei putând fi regăsite în municipiul București și în județele Galați, Buzău, Dolj, Arad, Dâmbovița etc.
Din suma totală care se acordă lunar de la buget pentru plata indemnizației pentru creșterea copilului, de circa 274 milioane lei, aproximativ 130 milioane lei (47,4% din total) reprezintă plăți pentru beneficiarii care primesc cuantumul minim al indemnizației (85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată – 1.233 lei), iar 1.100 de beneficiari primesc o indemnizație mai mare de 8.500 lei, primind aproximativ 16 milioane lei lunar (5,9% din total).
Citește și: Bolizi de 400.000 de euro au fost furați în cinci zile. Poliția este în alertă