Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW, investiție ridicându-se la peste 400 de milioane de euro, conform unui comunicat al companiei petroliere.
Circa 70% din finanțare este asigurată din Fondul de Modernizare, un instrument pus la dispoziție de către Comisia Europeană pentru statele care trebuie să își modernizeze sistemele energetice.
România beneficiază de 1,39 miliarde de euro prin intermediul acestui fond.
Cele patru parcuri fotovoltaice sunt estimate să intre în producție la începutul anului 2024.
Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, în care fiecare companie va deține câte 50% din acțiuni.
Ce spun companiile
„Ne-am propus ca până în 2030 să punem în funcțiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv și împreună contribuim la tranziția energetică a României. Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel național de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW”, a declarat, în comunicat, Franck Neel, membru al directoratului Petrom.
Daniel Burlan, președintele directoratului CE Oltenia, spune la rândul său că realizarea parcurilor este importantă atât pentru tranziția energetică a României, cât și pentru respectarea planului de restructurare a companiei, aprobat de Comisia Europeană.
Importanța energiei
Petrom este una dintre cele mai mari companii ale României. Aceasta extrage tot țițeiul din țara noastră și jumătate din producția de gaze. Petrom deține și o rafinărie, Petrobrazi, și are cea mai mare rețea de benzinării din țară.
Petrom a raportat pe primele șase luni ale anului un profit net de 4,6 miliarde de lei, de aproape cinci ori mai mare decât în primele șase luni din 2021.
Complexul Energetic Oltenia este al doilea producător de energie al țării, după Hidroelectrica. Compania are o capacitate instalată de aproape 2.600 MW. În ultimii ani, societatea a avut probleme financiare, din cauza creșterii costurilor cu certificatele de emisii.
În 2021, compania a raportat pierderi de 1,5 miliarde de lei, iar în 2020 de 939 milioane, conform datelor Ministerului Finanțelor.
Ajutor de 2,7 miliarde de euro
La începutul acestui an, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de restructurare de 2,7 miliarde de euro pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia. Societatea are 11.000 de angajați.
Petrom este deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV. Statul român deține 20,6% prin Ministerul Energiei, iar restul de acțiuni se tranzacționează pe bursă.
Ministerul Energiei deține 77% din Complexul Oltenia, iar Fondul Proprietatea controlează 21,5% din titlurile producătorului de electricitate.