Tziu Vittorio Lai, poreclit „Pistol”, încă se urcă la volan și conduce, vânează mistreți, iar sâmbătă a devenit cel mai nou centenar din Perdasdefogu, un oraș de munte îndepărtat de pe insula italiană Sardinia, care a stabilit un record mondial de longevitate în rândul populației sale.
Lui i se va alătura săptămâna aceasta un alt centenar, Piuccia Lai (coincidență de nume, nu sunt rude), care nu are nicio reținere să urce într-un avion pentru a-și vizita fiii din Milano, ceea ce duce numărul total de oameni care au 100 de ani sau mai mult la 10, în orășelul cu o populație de 1.765 de locuitori.
Sardinia a fost identificată ca una dintre cele cinci regiuni ale lumii care au concentrații mari de persoane care trăiesc mai mult de 100 de ani. Există 534 de oameni pe insulă care au 100 de ani sau mai mult – 33,6 pentru fiecare 100.000 de locuitori.
Perdasdefogu, un oraș ascuns din munții accidentați din sud-estul Sardiniei, accesibil doar printr-un drum îngust și șerpuit, este unic, în sensul că numărul centenarilor dintr-un oraș de dimensiunea sa este de 16 ori mai mare decât media națională.
„Prezența a 10 centenari confirmă longevitatea excepțională a locuitorilor din Perdasdefogu și ridică ștacheta”, a spus Luisa Salaris, profesor de demografie la Universitatea din Cagliari.
Perdasdefogu a devenit faimos în 2012, când familia Melis, formată din nouă frați și surori, a intrat în Guinness World Records – cei mai bătrâni frați în viață de pe Pământ, cu o vârstă combinată la momentul acela de 818 ani.
Cel mai longeviv cetățean al orașului, până în prezent, este Consolata Melis, cea mai mare dintre cei 9 frați, care a murit în 2015, la 108 ani. Antonio Brundu, care împlinește 104 ani în martie, este cel mai în vârstă locuitor în prezent.
Vittorio Lai și-a câștigat porecla „Pistol” după ce a ucis primul lui mistreț, la 13 ani. „Am luat pușca tatălui meu, șeful grupului de vânătoare”, a declarat el pentru ziarul La Nuova Sardegna, într-un articol scris de istoricul Giacomo Mameli. „În acele vremuri, vânătoarea scăpa orașul de foame.”
Întregul oraș se reunește, de obicei, pentru a marca împlinirea a 100 de ani, dar, din cauza restricțiilor legate de coronavirus, Lai a sărbătorit doar cu familia și câțiva prieteni, la prânz. El a spus că a avut „sute” de locuri de muncă de-a lungul vieții. „Am fost cioban, muncitor, muncitor la depozit și bucătar, dar fără să știu să gătesc”.
Soția lui, Maria, are 97 de ani. „Ea a vrut să devină călugăriță”, a spus Lai. „Și atunci i-am spus: bine, atunci, voi deveni preot sau călugăr.”
Piuccia Lai își sărbătorește ziua de naștere pe 21 februarie la Milano, unde se va întâlni cu primarul Giuseppe Sala. „Am trăit prin foame și război, în timpul fascismului și al democrației și am votat pentru prima dată ca femeie pe 2 ianuarie 1946”, a spus ea. „Am întâlnit 10 papi, de la Pius al X-lea la Bergoglio”, a mai adăugat.
Mai mulți oameni de știință au studiat Perdasdefogu, iar explicațiile pentru longevitatea locuitorilor orașului variază de la aerul curat și stilul de viață activ, până la o dietă care conține o mulțime de legume proaspete. Lai a spus că nu se ridică niciodată de la masă cu stomacul plin, mănâncă puțină carne și bea puțină cafea.
Pentru Mameli, cheia este simțul comunității din oraș: „Este o comunitate strâns unită. Există câteva excepții, dar cu toții ne iubim și avem grijă unul de celălalt.”