Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a ţinut primul său discurs de la începerea crizei. El a promis, vineri seară, într-o intervenţie televizată, stabilitate economică, un nivel de trai mai bun şi o societate democratică, dar şi un nou guvern. Însă mii de oameni, nemulţumiţi de faptul că acesta a dat de înţeles că nu renunţă la putere, au manifestat din nou ieri dimineaţă, cerându-i demisia. Autorităţile au trimis armata cu tancurile ca să restaureze ordinea, însă mai mulţi militari au trecut de partea demonstranţilor. Tot ieri, guvernul şi-a dat demisia, la doar câteva ore după ce preşedintele anunţase destituirea acestuia. Violenţele din Egipt s-au soldat, începând de marţi, cu 95 de morţi şi cu sute de răniţi.
Din cauza conflictelor fără precedent din Egipt, Ministerul român de Externe recomandă evitarea deplasării în această ţară. Pentru românii care trăiesc acolo, în jur de 500.000, Ambasada României de la Cairo a înfiinţat o celulă de criză, care răspunde în permanenţă solicitărilor de asistenţă consulară. Ieri, aproximativ 50 de cetăţeni români aflaţi în Egipt au cerut informaţii la ambasadă.
√ Şi iordanienii au ieşit în stradă.
Protestele din Egipt i-au inspirat şi pe iordanieni, care au ieşit pe străzi, vineri seară, cerând demisia guvernului de la Amman şi reforme politice şi economice în regat. Mii de oameni sunt nemulţumiţi de preţurile ridicate la alimente şi au cerut îndepărtarea premierului Samir Rafai.
√ Violenţele continuă şi în Tunisia.
Forţele de securitate au dărâmat ieri o tabără de corturi, instalată de protestatarii care cer demisia premierului şi a preşedintelui interimar. Oamenii sunt nemulţumiţi de executivul format zilele trecute, după fuga ex-preşedintelui Ben Ali, întrucât e dominat de membri ai regimului îndepărtat de la putere.
Numere utile: Ambasada Egiptului în România: 00202.27359546
Ministerul Afacerilor Externe: 021.3196870