Cuprins:
Alfred Artmäuer, primarul din Günselsdorf (districtul Baden), își amintește bine de foștii săi aproape-vecini. El spune că familia Georgescu locuia în imediata sa apropiere și se vedeau aproape zilnic, mai ales vara. Primarul subliniază că nu poate spune nimic rău despre familia Georgescu.
Alfred Artmäuer. Foto: Facebook/Alfred Artmäuer
Călin Georgescu, care trăia retras și vorbea germana mai prost decât soția sa, nu a fost niciodată ofensator, nu a făcut declarații antisemite și nu s-a poziționat ca prieten al Rusiei.
Înregistrări în cartea funciară austriacă
Documentele din cartea funciară austriacă sugerează că Georgescu s-a mutat dintr-un bloc din București la Mödling în 2011, iar în 2014 mai departe la Alland, în districtul Baden.
Ulterior, familia Georgescu a locuit în comuna Günselsdorf, tot în districtul Baden, din 2017 până în 2021.
Deși familia Georgescu a putut achiziționa proprietăți în Austria Inferioară în valoare de 530.000 de euro fără credite ipotecare încă de la sosirea lor în 2011, și le-a putut revinde ulterior în 2014 și 2017 pentru sume mai mari, rămâne neclar din ce au trăit cei doi în cei zece ani petrecuți în Austria.
Activitate în ONG-uri și la ONU
Se poate dovedi doar o activitate voluntară într-un ONG din Viena. Din 2010, Georgescu a fost președinte onorific al unui „birou european” al „Club of Rome”, specializat în probleme de ecologie și economie, în Viena.
Însă acest lucru nu a durat mult: fără a oferi motive plauzibile partenerilor săi austrieci, a dizolvat asociația din Viena în toamna anului 2013. În același timp, a rămas fidel „Club of Rome” – între iulie 2011 și martie 2021 a fost membru al Secretariatului Internațional cu sediul în Winterthur, Elveția.
O altă activitate a austriacului prin adopție a fost, de asemenea, legată de Elveția: între 2010 și 2012 a fost raportor special al ONU privind impactul poluării mediului asupra drepturilor omului și a redactat, printre altele, un raport amplu primit pentru Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Geneva despre efectele testelor nucleare istorice ale SUA în atolul Bikini din Insulele Marshall.
Această muncă a fost însă abia plătită: ,,Raportorii speciali sunt funcții onorifice, unde primești de la Națiunile Unite doar costurile de călătorie și de ședere, adică de obicei o diurnă”, explică austriacul Manfred Nowak, fost raportor special al ONU.
Alte locuri de muncă ale lui Călin Georgescu în Austria nu sunt cunoscute și, potrivit Ministerului de Externe din Viena, nu a fost niciodată acreditat ca diplomat acolo.
Activitatea soției în Austria
Conform revistei de știri „Profil”, soția sa a avut o licență comercială ca „energetician uman” din august 2019 până în martie 2021 și a oferit servicii corespunzătoare într-o practică comună în Schönau an der Triesting.
Cu toate acestea, lockdown-urile din cauza coronavirusului începând cu primăvara anului 2020 par să fi afectat negativ afacerea: „Munca în practică poate fi reluată liber doar atunci când măsurile și restricțiile sub pretextul COVID-19 vor fi ridicate și declarate ilegale de Curtea Constituțională austriacă”, a scris Cristela-Elena Georgescu într-o actualizare datată februarie 2021 pe pagina sa de internet.
Cinci luni mai târziu, cuplul și-a vândut domiciliul din Günselsdorf și a părăsit Austria.
,,Motivul – așa cum ne-au spus – pentru întoarcere a fost că nu a putut să-și găsească un loc de muncă”, spune primarul din Günselsdorf, Artmäuer.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
daniel098 • 06.12.2024, 13:41
Votati CG si o sa o auziti curand pe Maria Zaharova vorbind numai de bine de Romania si de cei care o conduc.. "poprul prieten" (cine e mai in varsta isi aduce aminte)