O multime de persoane s-a asezat la cozi pentru a cumpara cantitati cat mai mari de ulei si de zahar, produse despre care s-a „auzit” ca se vor scumpi substantial. Comerciantii au „saltat” imediat preturile: din 6 ianuarie, zaharul costa cu 1.500 lei mai mult, iar uleiul a depasit 40.000 lei litrul.
„La poarta fabricii, uleiul costa 25.000 de lei, la care se adauga TVA, dar comerciantii pun un adaos comercial de 25 – 30%, nejustificat de mare.
Producatorii de ulei au majorat preturile o data cu scumpirea energiei electrice, termice si a gazelor si numai cand acestea se vor mari din nou, vom modifica din nou pretul. Pentru ca recolta din 2001 a fost foarte scazuta, vom fi probabil nevoiti sa importam, dar numai atunci vom majora preturile din nou”, ne-a declarat Viorel Zichil, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Uleiului.
Tot din cauza majorarilor de pret la energie electrica, termica si gaze, a crescut cu 1.500 lei pretul kilogramului de zahar, dar urmeaza o majorare substantiala din pricina introducerii unei taxe vamale de 30% la importul de zahar brut din trestie de zahar.
„Pretul intern al zaharului va creste cu circa 30%, afectand consumatorii, dar se va acorda un sprijin substantial producatorilor interni de sfecla”, afirma ministrul agriculturii, Ilie Sarbu. In schimb, productia de grau a fost suficienta pentru necesarul intern, dar au fost deja importate cantitati mari de grau si de faina, la preturi scazute, dar de calitate inferioara, informeaza Ministerul Agriculturii.
Pentru ca painea sa nu fie „rea” si nici scumpa, din 17 ianuarie 2002 toate importurile se vor putea face numai cu licente, emise de MAE, cu avizul Ministerului Agriculturii.