UPDATE: Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava a admis, vineri, propunerea procurorilor DNA și a decis arestarea preventivă a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Botoșani, Raluca Stăncescu, suspendată din funcție, pentru acuzațiile de șantaj şi instigare la favorizarea făptuitorului.
Insanța a emis mandat de arestare preventivă și pentru Cătălin Stavără, zis “Borcoi” sau “Păpușoi”, pentru șantaj.
Decizia poate fi contestată de Raluca Stăncescu și Cătălin Stavără la instanța supremă, care va decide definitiv dacă rămân în arest, vor fi plasați în arest la domiciliu sau cercetați sub control judiciar.
Procurorii DNA i-au reținut joi pe Raluca Stăncescu și Cătălin Stavără și au cerut arestarea lor preventivă, iar pentru agentul de poliție Constantin Batcă, de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Botoșani, au dispus cercetarea sub control judiciar.
Potrivit anchetatorilor, în octombrie 2015, Raluca Stăncescu, folosindu-se de funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, și Cătălin Stavără au încercat să determine o persoană, prin șantaj, să cedeze dreptul de proprietate pentru un apartament și o garsonieră din municipiul Botoșani în favoarea unei rude a lui Stavără.
„Prin constrângerea psihică exercitată, inculpații Stăncescu Raluca și Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situația exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări față de persoana sa și a membrilor familiei sale, vizând săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane”, au scris procurorii DNA în ordonanța de reținere.
Totodată, în perioada 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, Raluca Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă, agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani — Biroul de Investigații Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală față de Cătălin Stavără, pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă.
În același context, în 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă să-i dea suportul optic ce conținea înregistrări ale unor camere de supraveghere și constituia mijloc de probă în același dosar penal al lui Stavără, pentru a-l favoriza pe acesta, lucru pe care agentul de poliție l-a și făcut, în aceeași lună.
Procurorii o mai acuză pe Raluca Stăncescu de faptul că, în 22 iunie 2016, i-a dat lui Cătălin Stavără date confidențiale despre supravegherea tehnică a unei persoane, obținute în contextul instrumentării unui dosar penal.
Prin acest demers au fost afectate atât interesele și activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât și interesele legale ale persoanei respective, ale cărei drepturi și libertăți fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condițiile prevăzute de lege și autorizate de judecătorul de drepturi și libertăți, susțin procurorii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro