Circa 600 de jurnalisti, reporteri de televiziune si fotografi participa, alaturi de fortele coalitiei, la campania din Irak. „Inarmati” cu videofoane portabile cu legatura prin satelit, cand nu pot realiza transmisii audio-video cu mijloace statice, corespondentii de razboi ofera in timp real informatii despre progresul operatiunilor militare pe teatrul de lupta.
Jurnalistii, instruiti ce nu au voie sa spuna
Procesul de „implantare” a jurnalistilor civili in unitatile militare pe care le insotesc in razboi este fara precedent in istorie. Spre deosebire de orice conflict armat anterior, Pentagonul ofera jurnalistilor, in actualul razboi din Irak, posibilitatea sa participe si sa aiba acces aproape in toate punctele in care au loc activitati militare. Explicatia oficiala a acestei libertati e ca mass-media trebuie sa afle si sa informeze obiectiv despre progresele care au loc. O alta explicatie ar putea fi ca pe masura ce campania militara face progrese, reflectarea acestora de catre mass-media ar grabi victoria finala.
Jurnalistii „implantati” in unitatile militare au fost instruiti ce anume nu pot dezvalui, in primul rand aspecte referitoare la planurile operatiunilor aflate in curs sau cele viitoare. Totusi, contributia lor este, si asa, covarsitoare. Imaginile cu intrarea trupelor aliate in Irak si marsul prin desert au sporit ratingurile canalelor americane si britanice de informatii si au inclinat balanta in favoarea celor care sprijina razboiul din Irak, in prezent.