Plenul Senatului a dat unda verde practicarii relatiilor homosexuale, care astfel nu mai sunt ingradite de lege.
Singurii care au fost impotriva abrogarii articolului 200 Cod penal au fost senatorii de la PRM, dintre care, cel mai inversunat s-a dovedit a fi Aron Belascu, care ar fi preferat sa fie incriminate relatiile „dosnice” si dezincriminate perversiunile.
„M-am pronuntat impotriva abrogarii articolului 200 pentru ca acest tip de relatie sexuala este o blasfemie, este antifirescul, principala sursa de imbolnavire SIDA, de perpetuare a proxenetismului etc.”. Belascu si-a acuzat colegii, si mai ales pe cei din partidul de guvernamant, ca „au o atitudine slugarnica fata de Occident”. El mai spune ca nu intelege cum perversiunile sexuale sunt condamnate, in timp ce relatiile homosexuale se dezincrimineaza.
Ceilalti senatori, si in special juristii, au sustinut ca abrogarea articolului 200 tine de respectarea Constitutiei. Nicolae Vlad Popa (PNL) spune: „Nu suntem slugarnici fata de Occident, ci ne respectam Constitutia, care spune foarte clar ca fiecare dispune de propria-i persoana”. Au existat incercari de majorare a pedepselor in cazul violului, urmat de moartea victimei, sau sinuciderea. In final, a ramas insa textul ordonantei, plecandu-se de la premisa ca nu se pot majora pedepsele doar la unele din infractiunile Codului penal si la altele nu. Votarea modificarilor la Codul penal, printre care si abrogarea articolului 200, care incrimineaza relatiile homosexuale, nu a adus „abateri” de la indicatiile pe linie de partid.
In timp ce peremistii au votat in bloc impotriva, folosind chiar si cartelele celor absenti, PSD a votat pentru ordonanta respectiva, deci in favoarea abrogarii articolului 200. In timp ce PD si UDMR au votat la fel ca PSD, liberalii au avut voturile oarecum fractionate. O parte au votat pentru, altii s-au abtinut, dar au existat si voturi impotriva. Printre cei care au votat impotriva ordonantei s-a numarat si Mircea Ionescu Quintus si Radu F. Alexandru. Ordonanta mai incrimineaza perversiunea sexuala, care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani cand persoana supusa actelor de perversiune nu a implinit 15 ani. In general, actele de perversiune savarsite in public se pedepsesc cu inchisoare de la 1-5 ani. Pedeapsa este mai grava, intre 3 si 10 ani, daca victima este constransa sau in imposibilitate de aparare. Daca victima moare, pedeapsa cu inchisoarea variaza intre 15 si 25 de ani.
Senatorii din Comisia juridica au reusit sa introduca un alineat nou privind hartuirea sexuala. Acest amendament a fost propus de Nicolae Vlad Popa si Avram Filipas. Astfel, hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere, in scopul obtinerii de satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de functia sa, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.