„Amânarea cu încă şapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condiţiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înfiinţarea a 42 de comisii de insolvenţă la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar şi adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca aceste noi structuri să poată funcţiona, trebuie alocate resurse umane şi financiare. Mai exact, este nevoie de specialişti care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una şi trei luni”, precizează Guvernul, potrivit Mediafax.
Avantajele legii insolvenței persoanelor fizice
Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, orice persoană căreia îi este aprobat planul de restructurare beneficiază de suspendarea executărilor silite începute asupra ei. În plus, odată începută procedura, dobânzile și penalitățile pentru întârzierea la plată se opresc.
Pentru a avea parte de aceste avantaje, debitorul va trebui să aibă reședință sau domiciliul în România de cel puțin 6 luni, înainte să depună cererea de restructurare a datoriilor. Totodată, intră sub incidența acestei legi cei care au datorii destul de mari încât nu și le pot rezolva în decurs de un an fără să își afecteze traiul rezonabil.
Pentru a beneficia de rigorile legii insolvenței persoanelor fizice, o persoană va trebui să aibă datorii cel puțin egale cu valoarea-prag, adică de minim 15 salarii minime pe economie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro