Uniunea Națională a Barourilor din România a organizat miercuri, 14 aprilie, un protest la nivel național. Avocații au ieșit în fața instanțelor timp de 15 minute. La Galați, conducerea Baroului a cerut respectarea standardelor recunoscute la nivel național și internațional privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat.
„Poziția noastră este determinată de unele teze desprinse din considerentele deciziei pronunțate de ÎCCJ în dosarul „Ferma Băneasa” care, dacă ar fi generalizate ca precedent judiciar, ar putea deveni sistemice, cu efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiției și a statului de drept”, a declarat Cristi Săraru, decanul Baroului Galați.
În dosarul „Ferma Băneasa”, Robert Roşu, avocatul prinţului Paul al României, a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.
În acelaşi dosar, Paul al României a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare, iar omul de afaceri Remus Truică 7 ani, ambele pedepse fiind cu executare. Pe lista celor condamnați se mai află Dan Andronic – 3 ani cu suspendare, precum și foștii consilieri ai lui Călin Popescu Tăriceanu, Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein, care au primit câte cinci ani de închisoare.
Nemulțumirile avocaților
Principalele nemulțumiri ale avocaților gălățeni sunt identificarea acestora cu clienții lor; atragerea răspunderii penale pentru susținerea de către avocat a unor teze juridice apreciate de acuzare ca fiind incorecte, audierea avocaților în dosarele clienților și folosirea acestor declarații de martor ca probe în dosar
La acestea se adaugă și audierea judecătorilor în calitate de martori în legătură cu propriile hotărâri și ceea ce avocații numesc ignorarea autorității de lucru judecat a hotărârilor judecătorești.
„Astfel, activități de consiliere și reprezentare a clientului, precum cele de redactare sau încheiere a contractelor, notificări, reprezentarea în fața autorităților, întâlniri cu clienții, participare la consilii de administrație sunt aduse ca probe într-un dosar penal, ca acte de autorat pentru constituire de grup infracțional organizat sau ca acte de complicitate la abuz în serviciu”, spune avocatul Cristi Săraru.
„Orice om are dreptul la apărare, fie el și infractor”
Reprezentanții Baroului Galați susțin că avocații pot susține chiar și opinii controversate sau greșite în procesele în care pledează, fără să se teamă de repercusiuni legale.
„Din păcate, din motivarea deciziei instanței în dosarul «Ferma Băneasa», dincolo de aspectele factuale particulare speței, răzbat idei care tind să relativizeze și să repună în discuție aspecte pe care le-am considerat dintotdeauna ca fiind acceptate în legătură cu rolul avocatului. Un dosar are șanse de câștig sau pierdere și orice om are dreptul la apărare, fie el și infractor. Un avocat poate susține opinii controversate sau chiar greșite din punct de vedere juridic, fără teamă că ar putea fi urmărit penal, cu atât mai mult atunci când acestea se întemeiază pe hotărâri judecătorești și irevocabile”, susține decanul Baroului Galați.
Onorariul de succes, considerat beneficiu ilegal în multe cazuri
Avocații spun și că nu pot fi sancționați pentru că nu au depus la dosar acte potrivnice interesului juridic al clienților. Potrivit acestora, onorariul de succes al avocatului este practicat dintotdeauna, fără a fi considerat beneficiu ilegal sau că interesul avocatului în recuperarea acestuia ar putea avea conotațiile unei activități nelegitime.
„Prin urmare, o serie de aspecte obișnuite ale muncii avocatului au fost considerate infracțiuni. De asemenea, aspecte de deontologie profesională au fost transferate în spațiul răspunderii penale. Acestea reclamă urgența clarificării unor probleme din justiție în care principalul perdant este cetățeanul și dreptul său la apărare”, spune avocatul Cristi Săraru.
Avocații susțin că demersul lor nu se îndreaptă împotriva justiției, a instituțiilor autorității judecătorești în plan local sau național, ci are ca scop atenționarea asupra faptului că „generalizarea unor viziuni care tind să destabilizeze constantele rolului actorilor în actul de justiție tind să pună în pericol nu numai profesia de avocat, dar și alte profesii juridice, iar în cele din urmă chiar sistemul judiciar”.
„Consecințele se răsfrâng nu numai asupra profesiei de avocat, ci asupra sistemului de justiție și mai ales asupra cetățeanului, care este privat de dreptul la apărare și de dreptul la un proces echitabil”, ne-a declarat Biatrice Martiș, avocat în cadrul Baroului Galați.
Avocații gălățeni în fața Palatului Justiției FOTO Baroul Galați
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro