Pe 30 decembrie 2016, după ce Sorin Grindeanu fusese validat în funcția de prim-ministru al României, cei mai mulți analiști politici, oameni de presă ori politicieni afirmau cert că premierul nu este decât o unealtă. “Marionetă”, “slugă”, “limba de pantof a lui Dragnea” sunt doar câteva dintre caracterizările atribuite la acea vreme lui Grindeanu, fără a se aduce prea multe argumente în sprijinul acestor afirmații.
Activitatea ulterioară de la guvern a lui Sorin Grindeanu a demonstrat că acesta s-a poziționat contra conducerii partidului, cu care a intrat în conflict deschis, pierzând lupta finală și fiind demis prin moțiunea de cenzură depusă de propriul partid – o premieră în România.
Prezent la o emisiune televizată, actualul premier, Mihai Tudose, a lăsat să se înțeleagă că relația sa cu conducerea PSD nu se află în cel mai fericit punct. Ba mai mult, se gândește la o remaniere masivă – și-a anunțat intenția de a schimba miniștrii cu eficiență scăzută sau care au probleme cu legea, chiar dacă nu pare a avea girul conducerii partidului. “Cineva trebuie să plece”, spune șeful guvernului, fără a explica dacă este vorba de propria demisie sau de remanierea mai multor miniștri.
Liderul de la Palatul Victoria a anunțat că mai mulți colegi din partid i-au sugerat să nu renunțe la funcție. În mintea românilor se naște o întrebare: este acesta al doilea meci care nu se poate termina la egalitate între premier și conducerea propriului partid?
“Din perspectivă psihologică și la o analiză atentă, la rece, Grindeanu nu a fost marionetă în funcția de prim-ministru. Cu toate acestea, el a fost perceput astfel, la început, atât de adversarii politici, cât și de conducerea propriului partid. Până la momentul adoptării, în miez de noapte, a ordonanței grațierii și amnistiei, s-a putut observa totuși la Sorin Grindeanu o mai mare deschidere către a exectuta directive. După ieșirea în stradă a sute de mii de protestatari, Grindeanu a garantat ca “nu se va mai întâmpla așa ceva”. Acest “mai” din exprimarea sa a însemnat că a căpătat autonomie pe funcție. Ceea ce a vrut să spună atunci a fost că nu va mai fi un executant al propunerilor altor persoane. Cu toate acestea, a pierdut lupta finală”, a explicat psihologul Cezar Laurențiu Cioc.
“Din punct de vedere psihologic, premierul Tudose are un temperament coleric, aproape deloc influențabil, fără tendințe majore de schimbare la sugestii venite din exterior. Este omul cel mai puțin susceptibil la o relație de tip păpușă-păpușar, din cauza modului taciturn în care e construit. Nu are valențe de marionetă și o dovedește zilele acestea. Din punct de vedere social, Mihai Tudose are o credibilitate și o putere în partid net superioare lui Grindeanu. Un eventual meci cu conducerea PSD ar fi mult mai echilibrat ca desfașurare de forțe, pentru că vine din postura experienței sociale trecute a unui premier demis de propria grupare politică. A doua oară nu mai merge și nici nu se justifică un asemenea demers, pentru că imaginea partidului ar suferi iremediabil. Strategic vorbind, premierul are opțiunea de a rămâne și a-și impune propria guvernare, cu riscul pierderii susținerii partidului, dar la fel de bine poate să se retragă elegant prin demisie și să scape astfel de orice bătaie de cap. Dacă alege să lupte, are instrumente puternice la îndemână”, susține specialistul Libertatea.
CITEȘTE ȘI:
Mesajul unei senatoare PSD: „Pot să nu sar în sus de bucurie că Simona Halep e numărul 1?”
Cât de periculoși sunt micii pe care îi găsim pe piață? Sunt plini de E-uri și conțin peste 50% din doza zilnică recomandată de sare
VIDEO. Pelerinaj de Sfânta Parascheva. Reportaj printre 7000 de oameni care au plecat în puterea nopții să caute lumina
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro