100 de militari americani staționați în Germania au primit ordin să mute cu trenul un sistem antiaerian de tip Patriot din Germania în România. Aceștia au avut la dispoziție 72 de ore pentru a muta rachetele Patriot în țara noastră.
Sistemul Patriot, adus în România, este dotat cu rachete de ultimă generaţie construite, în special, împotriva celor balistice. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, poate să se deplaseze cu o viteză de 5000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. Patriot este dotat si cu un radar complex care poate să detecteze în timp record o rachetă trasă de inamic şi să reacţioneze la ameninţare în doar câteva secunde, transmite Digi 24.
Rachetele Patriot vor rămâne în țara noastră până la sfârșitul săptămânii viitoare, atunci când se încheie exerciţiul militar în care este testată viteza de reacţie a unităţii care gestionează unul dintre cele mai sofisticate sisteme de rachete.
Sistemul antiaerian, răspuns la expansiunea Rusiei
Marea Britanie, Statele Unite şi alţi aliaţi NATO îşi consolidează – ca răspuns la expansiunea Rusiei – prezenţa cu trupe şi echipament în Europa de est, în cadrul celei mai ample comasări NATO la frontierele cu Rusia, de la Războiul rece şi până în prezent.
Rusia, la rândul ei, îşi sporeşte prezenţa navelor de război în mările Baltică şi Mediterană, după ce a staţionat rachete de tip Iskander, ce pot Fi dotate cu focoase nucleare, în Kaliningrad, o enclavă rusă în Europa, situată între Polonia şi Lituania.
Având în vedere ameninţarea tot mai puternică a Rusiei, McGuire a anunţat că Statele Unite şi aliaţii lor acţionează de urgenţă pentru a-şi îmbunătăţi coordonarea între sisteme aeriene şi antirachetă învechide ale aliaţilor est-europeni. Unii folosesc în continuare echipamente care datează din perioada în care făceau parte din Pactul de la Varşovia.
Un test cu muniţie reală, la care au participat în octombrie trupe din Germania, Olanda şi Statele Unite, în Creta, în Grecia, şi un exerciţiu separat în Slovacia, luna trecută, au dovedit capacitatea acestor ţări de a dezvolta şi împărtăşi o viziune comună cu privire la potenţiale ameninţări aeriene, a subliniat el.
„Totul se reduce la a ne pune sistemele în comunicare. Acest lucru va pregăti mai bine Alianţa să înfrunte (ameninţări) şi să exploateze capacităţile pe care le aduce fiecare ţară”, a declarat generalul.
Mobilizarea de trupe NATO în Europa de Est de anul viitor va consolida şi mai mult cooperarea cu un fost membru al Pactului de la Varşovia, care intenţionează să contribuie cu un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune din epoca sovietică, a mai dezvăluit generalul american.
Ce este sistemul antiaerian de tip Patriot
Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer, împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice.
Sistemul este bazat pe o remorcă mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt inter-operabile, astfel încât ţările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată, precum graniţa turco-siriană.
Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente:
- sistemul radar
- centrul de control şi generatorul de energie electrică
- turnurile de comunicaţii
- lansatoarele de rachete instalate pe camioane
Producătorul garantează că un camion poate fi echipat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseşe de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie.
Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip „Pac-3” având capacitatea de a susţine chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse şi coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.
Radarul funcţionează cu tehnologia reţelei de antene comandate în fază, care scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător se concentează asupra acestuia şi transmite informaţii asupra traiectoriei şi vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează ameninţarea.
Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro