Toata lumea a auzit despre eficienta dusurilor reci sau fierbinti. Ele fac bine pielii, psihicului sau ajuta in diverse afectiuni, insa au si contraindicatii. De exemplu, le sunt interzise persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare. Mai multe ne spune dr. Laurentiu Luca (foto), directorul Clinicii PULS.
‘Dusurile reci se fac progresiv. In prima zi nu este indicat sa depaseasca un minut, dupa care perioada poate creste. Categoric ele sunt benefice. Incalzesc intregul organism. Dupa maximum un sfert de ora se instaleaza o caldura in tot corpul, iar tonusul psihic si fizic este mult imbunatatit. Oamenii care recurg la dusuri reci vor rezista mai usor la schimbarile de temperatura. In plus, o cura de dusuri reci stimuleaza sistemul imunitar al organismului’, sustine dr. Laurentiu Luca.
Dusurile reci sunt contraindicate in bolile cardiovasculare, in infectii respiratorii sau reumatism.
Dusurile sau baile fierbinti sunt leacul din batrani pentru raceala. ‘Dupa o zi petrecuta in frig sau cand simtiti primele semne de raceala ori dureri de spate, o baie sau un dus fierbinte poate rezolva problema. Momentul prielnic este seara, deoarece astfel veti avea si un somn linistit. Temperatura apei nu trebuie sa fie mai mare de 37 grade Celsius si o puteti ridica apoi pana la 40, dar nu trebuie sa stati mai mult de 15 minute. Un astfel de tratament va creste imunitatea organismului, amelioreaza crizele reumatice, nevralgiile si contracturile musculare’, recomanda dr. Luca.
Aveti varice ori tromboza? Evitati apa foarte calda!
Exista persoane care nu suporta apa fierbinte si simt ca nu mai pot respira sau ametesc. ‘Bolnavii de inima, hipertensivii sau persoanele cu tromboza, varice ori hemoroizi nu au voie sa faca bai sau dusuri fierbinti. Acestea mai sunt contraindicate in accesele de febra si in bolile infectioase’, sustine directorul Clinicii PULS.