În weekend, vremea frumoasă le-a dat curaj mai multor refugiați ucraineni aflați în București să străbată orașul până la centrul de la Romexpo. Femei cu copii vin până la pavilionul expozițional din Piața Presei Libere pentru freemarket-ul deschis special pentru ei.
Pe lângă spațiul de cazare, organizatorii au amenajat aici un spațiu cu produse necesare vieții de zi cu zi și care sunt obținute în marea lor parte din donații: alimente, inclusiv hrană pentru bebeluși, haine, încălțăminte, jucării, cărucioare, pături.
„Ne simțim în siguranță aici”
După ce intră în pavilionul de la Romexpo, ucrainenii sunt primiți de voluntari pentru a fi luați în evidență. Primesc un bilet cu care pot merge în „freeshop”, unde își pot alege orice produs de care au nevoie. Pe dreapta se află raioanele cu alimente și articole de îngrijire, iar pe stânga, rasteluri pline de umerașe cu haine, pentru ambele sexe și pentru toate vârstele.
În capăt este amenajată și o zonă unde pot servi o masă caldă. O mamă cu doi copii care tocmai au terminat de mâncat se ridică și pleacă. „Le mulțumesc românilor pentru felul cum au grijă de noi. Ne simțim în siguranță aici, dar voi putea să zâmbesc din nou abia când voi afla că mă pot întoarce acasă”, a declarat Yanna. Stă la o familie de români și a venit aici să-și procure câteva lucruri pentru a nu fi o povară pentru gazdă.
Sâmbătă, până la ora 15, la freeshopul de la Romexpo au ajuns 480 de ucraineni.
Armata de voluntari
„Majoritatea celor care vin aici sunt dintre cei care sunt găzduiți de familii sau stau pe cont propriu. Cei care sunt cazați în centrele noastre au tot ce le trebuie acolo”, a explicat Cosmina Simiean, șefa Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei București. Prezentă la Romexpo, reprezentanta PMB a spus că un alt motiv pentru care vin aici refugiații este și acela de a socializa între ei.
„Avem zone amenajate pentru copii, unde se joacă, iar mamele stau și petrec câteva ore vorbind unele cu altele. Trece timpul mai ușor pentru ele. Ce ar putea face altceva?!”, spune Simiean.
În cealaltă parte a pavilionului central se află o armată de voluntari care triază sutele de saci cu haine și de cutii cu produse provenite din donații. În acest weekend și-au făcut prezența peste 240 de voluntari. „Este o muncă ce necesită multă răbdare”, a spus George Goliță, din partea Crucii Roșii Sector 6.
Prefectul Capitalei: „Vreau doar să ajut”
Printre voluntarii care sortează hainele se află și prefectul Capitalei. „Vreau doar să ajut”, a spus Alexandra Văcaru, care le cere românilor care vor să doneze în continuare să sune la call center-ul Prefecturii și să se intereseze de ce anume este nevoie. „Este mai bine să procedeze așa, ca să nu mai risipim resurse”, a precizat Alexandra Văcaru.
Ce produse sunt cele mai căutate de refugiați? „Articolele de igienă personală pentru femei și copii. Acestea se epuizează repede. Și am observat și că din conserve, cele de pește dispar primele”, a explicat Cosmina Simiean, șefa Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei București.
Listă de cumpărături pentru ONG-ul actorului Sean Penn
Reprezentanta PMB a mărturisit că au fost întrebați de reprezentanții CORE, organizația actorului Sean Penn, de ce produse au nevoie pentru refugiați. „Le-am spus, printre altele, să ne ajute și cu 3.000 de chiloți pentru femei”, a spus Simiean.
În București funcționează mai multe centre pentru refugiați, capacitatea totală fiind de 4.300 de locuri. „În ultimele zile, se înregistrează o scădere a numărului celor care se află în aceste centre. În prezent, gradul de ocupare a lor e de 48%”, susține Cosmina Simiean.
La Romexpo, deși sunt pregătite deja 560 de paturi, nu a fost cazată încă nicio persoană. „Acest centru este de rezervă. Cred că dacă va fi bombardat orașul Odesa, atunci vom avea un nou val de refugiați ucraineni și va trebui să apelăm la spațiul de la Romexpo”, a mai spus reprezentanta DGAS.
Depozitul gratuit de la Romexpo pentru refugiați este deschis în fiecare zi de la ora 11:00 până la 18:00.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro