„Pictat” în culori vii, centrul orașului, unde se află toate instituțiile de stat, te va fermeca prin agitația cotidiană, dar și cu o arhitectură aparte. Cu toate acestea, în spatele frumosului pe care-l etalează cu mândrie, ideologiile prin care a trecut țara și-au lăsat amprenta adânc în inima orașului. Astfel că, veți descoperi o Tirana construită și pictată în straturi. O parte cu haine mai zdrențuroase, ponosite de timp și o parte frumos aranjată ca un mic domn Goe care vrea să impresioneze de la prima privire.
Pe alocuri culorile vii se șterg o dată cu scorojeala pereților blocurilor ce au fost martore ale ”intemperiilor” fie fasciste, fie comuniste. Dar în spatele acestora se ascund cluburile, unde viața de noapte, se activează o dată cu lăsarea întunericului.
Religii în armonie
Trei religii veți găsi în Tirana, ca și în restul țării, de altfel, musulmană (70%) și ortodocși și catolici (restul de 30%). Cu toate acestea, Tirana este exemplul perfect că acolo unde există toleranță armonia este la ea acasă.
Oamenii au învățat să trăiască în pace fără a face mare caz de religie. Cu atât mai mult cu cât, albanezii mai cosmopoliți vorbesc aici de un islamism „mai light”, mai permisiv în ceea ce privește consumul de anumite alimente sau alcool.
Un bun exemplu al acestor religii este chiar cel al catedralei ortodoxe, care trebuia să fie de fapt moschee, dar din diferite motive a ajuns să-i fie casă lui „Dumnezeu”, nu lui Allah. Iar aceasta este așezată chiar lângă vechea moschee care are aproape 100 de ani, potrivit ghizilor noștri. Iar când sunt sărbători care coincid, ambele își cântă chemarea fără să se deranjeze una pe cealaltă.
Degustați Tirana!
Tirana este genul de oraș în care trebuie să experimentezi totul și să-l vizitezi pe îndelete pentru că are de oferit foarte multe experiențe unice. Vorbim aici de un oraș care în urmă cu 100 de ani era un simplu sătuc, după cum ne spun oficialii albanezi.
Ce trebuie să știi odată ce ai ajuns în Tirana e că, asemeni restului Albaniei, nici o regulă de circulație nu se aplică, decât cea a semaforului… pe alocuri. În centrul orașului tronează piața Skanderbeg, care în ultimii ani a suferit modificări majore, doar pentru că nu a plăcut autorităților rezultatul final.
Odată ce ați ajuns în centru, mergeți să vizitați Turnul cu ceas care se află chiar lângă moschee, din vârful căruia se poate vedea aproape toată capitala. De asemenea, dacă tot ați ajuns până aici, pierdeți o oră sau două și pentru a face o vizită la Muzeul Comunismului, care se află chiar într-un buncăr militar.
Muntele Daiji este și el un prilej bun pentru a vedea Tirana. Din vârful acestuia se vede orașul care se întinde ca o mare la poalele muntelui. Acolo veți ajunge cu un telecabina, dar priveliștea va merita și timpul, și banii.
Cheltuieli și transport
În plin sezon, o noapte de cazare în Tirana costă undeva la 50 de euro, adică vreo 6500 de lekke. Iar aici vorbim de hotelurile mai pretențioase. Și pentru că, nu puteți cunoaște un oraș doar printr-o simplă plimbare va trebui să-i alocați cel puțin o zi două pentru a vedea capitala. Iar, dacă vă plac „distracțiile mai greu de ingurgitat”, faceți o tură cu transportul public al Tiranei. Nu este cel al Bucureștiului, în care, odată urcat în autobuz, simți cum este să fi sardină în conservă, dar autobuzele au cam aceeași vârstă.
Aici oamenii sunt foarte relaxați… sau poate doar preocupați de grijile lor zilnice, dar dacă aveți nevoie de ajutor veți descoperi un popor destul de cald cu cei care-i vizitează.
CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV/ Acuzații grave la un an după moartea marelui muzician Cornel Vasile Panțir. Cine sunt vinovații
EXCLUSIV / Alexandru Arșinel scoate din buzunar 1.000 de euro pe lună pentru tratamentul soției sale
VIDEO/ Paula Seling, la Interviurile Libertatea LIVE: „Nu am zis niciodată că m-am săturat de muzică. Aș cânta toată viața și dincolo de ea”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!