Iată șase dintre cele mai reușite rețete ale sale potrivite pentru postul Paștelui, perioada de restricții alimentare (și nu numai) pe care o traversăm până la Înviere (8 aprilie).
Salată de vinete și ardei copți
Ingrediente (pentru 8-10 porții): 1 kg vinete, 500 g ardei capia, ulei de măsline, oregano, 3 fire de ceapă verde, 5 caței de usturoi, o lingură de miere, zeama de la o lămâie mare.
Mod de preparare: se coc vinetele și ardeii, se curăță și se rup fâșii. Se amestecă apoi cu usturoiul pisat, cu ceapa verde mărunțită, cu sucul de lămâie combinat cu mierea, uleiul de măsline și oregano.
Sarmale de post cu mămăligă la grătar
Ingrediente (pentru 30 de sarmale): 500 g ciuperci champignon, 100 g orez, o ceapă albă (120 g), 3 cepe eșalote/hașme (40 g), un morcov (100 g), o țelină (150 g), două legături de mărar, o lingură de sos sweet chilli, 400 g roșii decojite tăiate mărunt, o varză murată, cimbru, sare, piper, boia afumată, două foi de dafin, o linguriță de coriandru pisat, 30 ml ulei de floarea soarelui presat la rece.
Mod de preparare: se curăță și se spală ciupercile, morcovul, ceapa, țelina. Ceapa se taie mărunt, ciupercile, cubulețe, morcovul și țelina se dau pe răzătoarea mare. Într-o tigaie de fontă, se călește ceapa în ulei până în momentul în care începe să-și schimbe culoarea; atunci se adaugă ciupercile. După ce scade apa din ele, se pun morcovul și țelina. Urmează orezul spălat, apoi se oprește focul, pentru că, și asta e una din calitătile fontei, mâncarea continuă să se gatească chiar și fără foc odată ce s-a încălzit, Căldura distribuindu-se uniform – explică Elena.
După ce se stinge focul, se adaugă sarea, piperul, coriandrul, o legătură de mărar tocat, o linguriță de cimbru uscat, sosul sweet chilli, boiaua afumată și 200 g roșii decojite tăiate mărunt. Apoi, se pregătesc foile de varză, se umplu și se rulează sarmalele.
Se pune în oală puțin ulei, o mână de varză murată tăiată fideluță, apoi se aranjează sarmalele în straturi și se pun la fiert. Se toarnă deasupra restul de roșii, dafinul și puțin cimbru. Sarmalele se fierb o oră pe aragaz, la foc mic, apoi se dau la cuptor pentru încă două ore, la 180 de grade. Din cele două ore în cuptor, se lasă la fiert o oră și jumătate cu capac și o jumătate de oră fără capac.
Daca vrei sa tii post, vezi aici niste retete de post manastiresti!
Cum se face mămăliga perfectă pentru sarmale
Ingrediente: 1,5 l apă, o linguriță de sare, o lingură de ulei de floarea soarelui, 350 g mălai grișat.
Mod de preparare: se pune la fiert apa, cu sare și ulei. Când dă în clocot, începi să pui mălaiul “în ploaie”. Se fierbe 20 de minute la foc mediu, amestecând mereu cu un tel pară. Atenție: orice faceți cu mălai se fierbe minimum 20 minute, altfel, vă doare burta și nu știți de ce – explică Elena. Când e gata, mămăliga se toarnă într-o formă dreptunghiulară, se lasă la răcit, apoi se taie și se prăjește pe grătar.
Rețete de post de la Elena Lasconi
Soté de spanac, lobodă și migdale cu mămăligă la grătar
Ingrediente (pentru două porții): 200 g spanac proaspăt, 100 g lobodă proaspătă (două legături), 50 g migdale crude hidratate, o căpățână de usturoi, 30 ml ulei de măsline, 30 ml vin alb sec, 4 roșii cherry, sare și piper după gust.
Mod de preparare: se pun migdalele într-un bol cu apă rece și se lasă în frigider de seara până dimineața. A doua zi, se decojesc și se taie în două. Se curăță usturoiul și se taie în feliuțe de 2-3 mm. Se spală spanacul și loboda. Se pregătesc două tigăi. În prima se pune jumătate din uleiul de măsline la încins și se adaugă jumătate din cantitatea de usturoi. Când începe să-și schimbe culoarea, se adaugă spanacul și jumătate din cantitatea de vin. Se amestecă ușor spanacul vreme de un minut (dacă frunzele sunt tinere, subțiri). La final, se adaugă sare și piper după gust. Important: spanacul trebuie gătit puțin, doar până se înmoaie ușor frunzele, iar culoarea rămâne aproape neschimbată – explică Elena.
În cealaltă tigaie se pregătește loboda, urmând exact aceiași pași ca în cazul spanacului.
Roșiile cherry se prăjesc cam un minut (până se crapă coaja). Apoi, se decojesc.
Jumătate din cantitatea de migdale se adaugă în amestecul de spanac, jumătate se pune în lobodă.
Apoi, se combină după imaginație toate ingredientele, în farfurii, pe bucățele de mămăligă prăjită.
Supă de salată verde, lapte de cocos și portocale
Ingrediente: două căpățâni medii de salată verde, 1 kg portocale, un fenicul, 4-5 căței de usturoi, o ceapă mică, o țelină (cât un măr), două cutii de lapte de cocos (800 ml).
Mod de preparare: se spală, se curăță și se taie legumele. Se călește ceapa, se adaugă usturoiul, țelina și feniculul (date pe răzătoarea mare). Nu se lasă mult, ca să nu-și schimbe culoarea. Se adaugă salata, se înăbușă un minut, apoi se toarnă laptele de cocos. Se dă în clocot, se potrivește de sare și e gata. Se servește cu pulpă de portocale.
Salată de ciuperci cu maioneză și ghimbir
Ingrediente (pentru 10 persoane): 1 kg ciuperci din conservă (champignon, gălbiori, ciuperci de rouă), 4-5 linguri de maioneză (fiind post, maioneză vegetală!), o jumătate de căpățână de usturoi, două fire de usturoi verde, ghimbir (cât o nucă), sare, piper.
Mod de preparare: se pun ciupercile într-o sită și se spală sub jet puternic de apă rece. Se lasă să se scurgă bine. Se combină maioneza cu sare, piper, usturoiul pisat și ghimbirul dat pe răzătoarea mică, se toarnă peste ciuperci și se amestecă bine.
Ciorbă de fasole teci
Ingrediente (pentru 20 de porții): 1 kg fasole verde, 3 morcovi mari, un păstârnac, o țelină cât un măr, o ceapă, o căpățână de usturoi, un ardei gras roșu, cimbru uscat, mărar și pătrunjel proaspete, 5 roșii, 3 fire de usturoi verde.
Mod de preparare: se taie cubulețe mici morcovii, țelina și păstârnacul. Se mărunțesc ceapa și usturoiul. Roșiile se curăță de pielițe și se taie în cuburi mai mari. Tecile de fasole se rup în două și li se îndepărtează codițele. Se toacă usturoiul verde și ardeiul roșu.
Se călesc puțin ceapa, usturoiul, morcovii, țelina și păstârnacul și se stinge totul cu apă fierbinte. În momentul în care lichidul dă în clocot, se adaugă fasolea și roșiile. Când fasolea e pe jumătate fiartă, se pun ardeiul, usturoiul verde și două crenguțe de cimbru. Se potrivește ciorba de sare. Ciorba trebuie gătită la foc mic, iar când e gata, se presară mărar și pătrunjel tocate. Se poate servi cu ardei iute.
Fotografii: elenalasconi.ro
FOTO&VIDEO/Crema de albine, “vedeta” de la Târgul Național de Miere. Cum își laudă apicultorii marfa
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!