Rețete de post mănăstirești – Mâncare de ciuperci

Ingrediente: 250-300 g ciuperci, două linguri de ulei, un ardei capia, o lingură de pătrunjel tocat, 3 lin­guri de vin, o linguriță de făină, două lingurițe de pastă de tomate, sare și piper după gust.
Preparare: ciupercile sunt curățate și tăiate bucăți, și apoi lături de ardeiul tăiat fâșii se pun la călit într-o cratiță, în ulei încins.

 ciupercile sunt curățate și tăiate bucăți
Ciupercile sunt curățate și tăiate bucăți

Se adaugă puțină apă și se lasă să fiarbă înăbușit 30-35 de minute. Se adaugă apoi făina diluată în vin, pasta de tomate, sare, piper și puțin pătrunjel și se lasă să mai fiarbă 15 minute. După ce se oprește focul, se presară restul de pătrunjel.

Mâncare de ciuperci
Mâncare de ciuperci
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Vezi cum sa faci ciulama de ciuperci de post!

Rețete de post mănăstirești – Borș de legume

Ingrediente: 3-4 cartofi, două cepe, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o țelină medie, o varză mică, o jumătate de litru de borș, două linguri de bulion, ulei, cimbru, semințe de mărar, o legătură de leuștean și una de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: se curăță și se spală zarzavaturile. Se taie ceapa mărunt și se pune la călit cu ulei, într-o oală încăpătoare. Se adaugă morcovul ras, țelina și rădăcina de pătrunjel tăiate bucățele și varza tăiată fideluță și se lasă la înăbușit sub capac.

Bors de legume - se curăță și se spală zarzavaturile.
Se curăță și se spală zarzavaturile

 Se adaugă bulionul, se pun semințele de mărar și o linguriță de cimbru uscat. Se “sting” legumele cu apă clocotită, se adaugă cartofii tăiați bucățele și se lasă să clocotească la foc mic. Când totul e fiert, se adaugă borșul dat în prealabil în clocot, se potrivește de sare și piper și se pune verdeața. Se stinge focul și se acoperă oala. Se servește cald, cu ardei iute și mămăligă.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Retete de post manastiresti - bol cu bors de legume

Rețete de post mănăstirești – Musaca de legume

Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 morcovi mari, o ceapă mare, doi căței de usturoi, 300-400 g ciuperci, două linguri cu vârf de pesmet, o jumătate de lingură de făină, 4 linguri de ulei, 200 ml apă, sare, piper.

Preparare: se preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Morcovii se spală, se curăță și se dau pe răzătoarea mare, apoi se pun la călit cu ceapa tocată într-­o cratiță, în 3 linguri de ulei, la foc mic. După două minute, se adaugă ciupercile feliate. Se călesc până se înmoaie, amestecând din când în când. Cartofii curățați și spălați se taie în felii subțiri (2­-3 mm). Se așterne un prim strat de cartofi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și se presară pe ei sare și piper.

Rețete de post mănăstirești. Cea mai bună alegere în post
Se așterne un prim strat de cartofi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se presară pe ei sare și piper.
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Compoziția de legume călite se amestecă bine cu pesmetul, se sărează și se piperează după gust, apoi se pune jumătate din cantitate peste stratul de cartofi din tavă, presând cu dosul lingurii. Se adaugă cu un al doilea strat de cartofi, se sărează și se piperează, apoi se pune restul de legume călite. Se acoperă cu un strat final de cartofi, peste care se pun din nou sare și piper. Usutroiul se zdrobește și se călește un minut într-­o lingură de ulei. Se adaugă făina, se amestecă rapid, apoi se stinge imediat cu 200 ml de apă caldă. Se dă într-­un clocot și se toarnă sosul obținut peste musaca. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă în cuptorul preîncălzit la 190 de grade până se înmoaie cartofii (20-25 de minute) Apoi, se înlătură folia și se mai lasă tava în cuptor până se rumenesc cartofii (cam 10 minute). Se poate servi cu sos de roșii sau cu murături.

Musaca de legume
Musaca de legume

Rețete de post mănăstireștiGhiveci călugăresc

Ingrediente: 3 cartofi medii, 2 mor­covi, 2 ardei grași, un dovlecel, o jumătate de conopidă, o jumătate de varză, o mână de fasole verde, o țelină, două cepe, 4 roșii medii, o linguriță de pastă de tomate sau două linguri de bulion, o lingură de pătrunjel tocat, două linguri de ulei, sare după gust.
Preparare: legumele se spală, se curăță de coajă (cartofii, țelina, morcovii, dovlecelul) și se taie cuburi mici.

Rețete de post mânăstirești - Ghiveci călugăresc - Legumele se spală si se curăță de coajă
Legumele se spală si se curăță de coajă

Varza se toacă fideluță, conopida se rupe în buchețele, iar fasolea verde și ardeii se taie în bucăți de 2-3 cm. Cepele se curăță și se călesc într-o cratiță, în ulei încins, apoi se adaugă legumele, se pune sare și se stinge cu apă și bulion sau pastă de tomate. Se ia cratița de pe foc, se adaugă roșiile tăiate cuburi și jumătate din cantitatea de verdeața tocată și se bagă vasul în cuptor, la foc potrivit, pentru o oră. Când este aproape gata se presară restul de pătrunjel.

Retete de post manastiresti - ghiveci calugaresc
Ghiveci călugăresc

Rețete de post mânăstirești – Gogoși simple

Retete de post manastiresti - gogosi simple

Ingrediente: 500 g făină, 250 ml apă calduță, 50 ml ulei, 25 g drojdie proaspătă, o jumătate de linguriță de sare, 2-3 linguri de zahăr, o linguriță de extract de lămâie, rom sau vanilie (după preferință), ulei pentru prăjit și zahăr pudră pentru decor.

Preparare: se amestecă într-un castron făina, sarea și zahărul. Se încorporează apoi drojdia dizolvată în prealabil în puțină apă călduță, urmată de restul de apă și de esența aleasă. Se frământă până se obține un aluat omogen, ușor lipicios.

Se frământă până se obține un aluat omogen, ușor lipicios
Se frământă până se obține un aluat omogen, ușor lipicios

Se adaugă uleiul și se frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit până își dublează volumul, apoi se scoate pe blatul de lucru uns cu puțin ulei, se frământă ca să iasă aerul și se întinde într-o foaie de circa 0,5 cm grosime.

Gogosi simple- Se decupează formele dorite și se mai lăsă puțin pe masă, să crească
Se decupează formele dorite și se mai lăsă puțin pe masă, să crească

Se decupează formele dorite și se mai lăsă puțin pe masă, să crească. Se prăjesc gogoșile în baie de ulei încins.

Gogosi simple- Se prăjesc gogoșile în baie de ulei încins.
Se prăjesc gogoșile în baie de ulei încins

Se scot pe un prosop de hârtie, care va absorbi excesul de ulei, și, cât sunt încă fierbinți, se tăvălesc prin zahăr pudră.

Rețete de post mănăstirești – cornulețe cu rahat

Ingrediente: un pachet de margarină, 500 g făină, un plic de praf de copt, zeamă de lămâie, un praf de sare, rahat.

Preparare: se amestecă margarina (la temperatura camerei) cu un praf de sare și se adaugă treptat făina cernută și amestecată în prealabil cu praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Se frământă până se obține un aluat tare și omogen. Se întinde o foaie nu prea groasă, care se taie în pătrate cu latura de circa 5 cm.

Cornulete cu rahat- Se întinde o foaie nu prea groasă, care se taie în pătrate cu latura de circa 5 cm
Se întinde o foaie nu prea groasă, care se taie în pătrate cu latura de circa 5 cm

Pe fiecare pătrat de aluat se pune o bucățică de rahat, apoi se rulează aluatul pe diagonală, pentru a forma cornulețele. Se așază cornulețele într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.

Cornulete cu rahat- Se așază cornulețele într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.
Se așază cornulețele într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt

Se coc la foc potrivit, cam 15 minute. Se tăvălesc prin zahăr pudră cât sunt încă fierbinți.

Cornulețe cu rahat
Cornulețe cu rahat

Încearcă și următoarele rețete:

Vezi şi cum se ține corect postul negru!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
FANATIK.RO
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI