Vama galateana are, de aproape doi ani, un altfel de angajat care, culmea, poarta numele celebrului ,,indragostit din Verona,,.
Cunoscutii il striga, simplu, Romeo pe noul lor coleg care provine din Franta, pentru ca este foarte ,,indragostit,,… de droguri. Ii place la nebunie sa le gaseasca. Pentru el totul este o joaca, pentru ca asa a fost invatat in decursul mai multor cursuri de specializare in domeniu. Trebuie insa sa stiti cine e Romeo. Este un caine din rasa Labrador, antrenat pentru cautarea stupefiantelor. Toti cei care il cunosc si cu care a lucrat pana acum l-au denumit ,,cainele antidrog,,.
La cei doi ani si sapte luni, varsta pe care o are, Romeo este foarte ,,titrat,, printre semenii lui. La vremea cand a calcat prima data in orasul de la Dunare, Romeo deja avea la activ absolvirea cu brio a unui curs de specializare de 9 luni, in Franta. Asa cum a povestit indrumatorul sau din Galati, Romeo a facut parte dintr-un program international de antrenament, alaturi de alti sase semeni de ai lui, tot din rasa Labrador.
S-a pus accent pe instruirea cainilor in depistarea drogurilor usoare, cum ar fi canabis, hasis si marijuana. Dupa care fiecare ,,absolvent,, a fost trimis la post. Romeo a ajuns la Galati. In 2001 a urmat o alta specializare in domeniu, de aceasta data la Ciorani, in judetul Prahova, unde s-a pus accentul pe pregatirea in depistarea drogurilor tari, ca heroina si cocaina. Intre timp a revenit in Galati, la serviciul unde a fost repartizat, si sefii lui sunt extrem de multumiti de rezultatele obtinute. Potrivit datelor de evidenta a activitatii acestui caine, Romeo a descoperit sase incarcaturi de canabis, in cinci transporturi controlate de vamesi, iar intr-un alt transport ,,cainele antidrog,, a gasit amfetamine si morfina. Alaturi de ceilalti ,,colegi,, canini din tara (din 9 puncte vamale), Labradorul galatean si-a demonstrat pana acum din plin eficienta in depistarea drogurilor ascunse, fiind cunoscut faptul ca peste jumatate din descoperirile facute in transporturile de droguri care au tranzitat tara noastra s-au datorat folosirii patrupedelor specializate.
Singurul regret al vamesilor galateni, dupa cum au declarat-o in repetate randuri, este faptul ca noul angajat si coleg de munca cu ei nu poate activa ,,in campul muncii,, decat pe o perioada de cinci ani.