Jurnalistul își începe editorialul mărturisind că de ani de zile are surse între marii oameni de afaceri și persoane din interiorul Kremlinului. Zygar a publicat chiar și o carte în 2016, intitulată „Toți oamenii de la Kremlin”, în care vorbește despre oamenii din jurul lui Putin.
Acum, sancțiunile Occidentului, retragerea numeroselor firme străine și cenzurarea presei au făcut ca Rusia să fie mai izolată ca oricând, asemănându-se acum tot mai mult cu președintele ei, la rîndu-i tot mai departe de o viață cât de cât normală, cu toate restricțiile firești ale poziției.
„În timp ce lucrurile petrecute în jurul președintelui sunt opace – Putin, fost ofițer K.G.B., mereu discret și conspirativ – sursele mele, care îmi vorbesc sub condiția de a păstra anonimatul, au fost mereu corecte”, spune Zygar, vorbind despre informațiile adunate de-a lungul timpului despre Putin.
Jurnalistul numește drept „alarmante” informațiile pe care le-a auzit în ultimii 2 ani despre comportamentul lui Vladimir Putin.
„Izolarea și inaccesibilitatea sa, credința sa profundă că dominația rusă asupra Ucrainei trebuie restabilită și decizia sa de a se înconjura de ideologi și lingușitori au contribuit la aducerea Europei în cel mai periculos moment de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune Mikhail Zygar.
Jurnalistul spune că Putin și-a petrecut primăvara și vara anului 2020 în carantină la reședința sa din Valdai, la circa 400 de kilometri de Moscova, iar surse administrative susțin că a fost însoțit de miliardarul Yuri Kovalchuk.
Obsedați de trecut
Zygar amintește că Kovalchuk, care este cel mai mare acționar la Rossiya Bank și controlează mai multe instituții media aprobate de stat, este prietenul și consilierul de încredere al lui Putin încă din anii 1990. Iar până în 2020, el se impunea ca fiind cel mai influent din anturajul președintelui.
„Domnul Kovalchuk are un doctorat în fizică și a fost cândva angajat la un institut condus de laureatul Nobel Zhores Alferov. Dar el nu este doar un om de știință. El este și un ideolog, iar viziunea sa asupra lumii combină misticismul creștin ortodox, teoriile conspirației antiamericane și hedonismul”, notează Zygar.
Jurnalistul este de părere că asta pare să fie și viziunea despre lume a lui Putin, iar din vara lui 2020, cei doi au fost tot timpul împreună, făcând planuri pentru a reda măreția Rusiei.
Oameni care știu discuțiile lui Putin cu consilierii săi din ultimii doi ani susțin că președintele și-a pierdut complet interesul pentru prezent: economia, problemele sociale, pandemia de coronavirus, toate acestea îl enervează. În schimb, el și domnul Kovalchuk sunt obsedați de trecut.
Mikhail Zygar:
Jurnalistul dezvăluie că un diplomat francez i-a spus că președintele francez Emmanuel Macron a fost surprins când Putin i-a ținut o lungă polemică despre istorie, în timpul unei întâlniri din februarie dintre cei doi.
„În sinea lui, Putin crede că el are, în sfârșit, oportunitatea istorică de a restabili măreția Rusiei, după ani de umilință”, notează Zygar. Jurnalistul amintește de prima întâlnire din anii 1990 între Putin și Kovalchuk. Amândoi încercau atunci să-și găsească un rost după căderea Uniunii Sovietice, la fel și Rusia.
„Ei cred că Occidentul a profitat de slăbiciunea Rusiei pentru a extinde NATO cât mai aproape de granițele țării. În opinia lui Putin, situația de acum e invers: Occidentul este cel slab. Singurul lider occidental pe care Putin l-a luat în serios a fost fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel. Acum ea nu mai este și este timpul ca Rusia să se răzbune pentru umilințele anilor 1990”, mai scrie Zygar.
Și s-ar părea că nu mai e nimeni să-l contrazică. Potrivit spuselor lui Zygar, Putin nu se mai întâlnește cu prietenii săi la grătare sau la un pahar, iar în ultimii ani, dar mai ales la începutul pandemiei, el s-a rupt de mai toți consilierii și apropiații.
„În timp ce obișnuia să arate ca un împărat căruia îi plăcea să joace la controversele supușilor săi, ascultându-i, denunțându-i și punându-i unul împotriva celuilalt, acum este izolat și îndepărtat, chiar și de vechiul său anturaj”, mai scrie Zygar.
Carantină înainte de a-l vedea pe Putin
Jurnalistul scrie că gardienii lui Putin au impus un protocol strict: nimeni nu-l poate vedea pe președinte fără să stea o săptămână în izolare. Aceeași regulă se aplică și pentru fostul vicepreședinte al Guvernului Rusiei Igor Sechin, cândva secretarul său personal.
„Se spune că Sechin stă în carantină două sau trei săptămâni pe lună, totul de dragul de a se întâlni ocazional cu președintele Putin”, mai scrie Zygar.
Jurnalistul revine la cartea sa „Toți oamenii de la Kremlin”, unde notează că vorbit despre fenomenul „Colectivul lui Putin” – cum anturajul președintelui rus a încercat mereu să anticipeze ce și-ar dori șeful statului și cum i-ar spune mereu doar ce vrea el să audă.
Unii membri din anturajul lui Putin au făcut mult timp eforturi pentru a-l convinge că el este singura persoană care poate salva Rusia și că orice alt potențial lider ar spulbera asta, notează jurnalistul.
Zygar notează că consilierii lui Putin i-au spus asta încă din 2003, când s-a gândit să demisioneze. Câțiva ani mai târziu, Putin și anturajul său discutau despre „Operațiunea Succesor”, iar Dmitri Medvedev a fost numit președinte. Dar după patru ani, Putin s-a întors pentru a-i lua locul.
„Acum a ajuns cu adevărat și cu adevărat să creadă că numai el poate salva Rusia. De fapt, el crede atât de mult asta, încât se gândește că cei din jurul lui îi pot deruta planurile. Nici el nu poate avea încredere în ei. Și acum, iat-o. Izolată și sub sancțiuni, singură împotriva lumii, Rusia pare să fie modelată după imaginea președintelui său”, a încheiat jurnalistul.