Mai exact, Executivul a renunțat la o serie de facilități oferite persoanelor fizice autorizate și profesiilor liberale, așa cum este cazul notarilor, avocaților sau ziariștilor.
Pe scurt, nota de fundamentare a proiectului menționa că salariații care sunt în același timp și PFA sau desfășoară activități liberale sunt scutiți de plata contribuțiilor sociale (CAS) și de sănătate (CASS) pe veniturile realizate din aceste activități din urmă.
Însă în Monitorul Oficial a ajuns o variantă modificată, iar acum vor trebui plătite CAS de 25% și CASS de 10% și pe aceste venituri.
Adică vor cotiza la stat și în calitate de salariați, dar și pentru veniturile generate din activitățile liberale sau drepturi de proprietate intelectuală.
Pe de altă parte, veniturile pentru care trebuie plătite contribuții nu pot fi mai mici decât salariul minim pe economie.
Informația a fost descoperită de către consultantul fiscal Cornel Grama și prezentată inițial de către Profit.ro.
Trecerea contribuțiilor la angajat, puternic contestată de sindicate
Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat este puternic contestată, sindicatele considerând că măsura deschide portița pentru scăderea salariilor în mediul privat deoarece ordonanța de modificare a Codului Fiscal nu prevede obligația ca angajatorii să mărească salariile brute cu 20% pentru a compensa această trecere.
Deja sindicatele din Petrom, Rompetrol, Lukoil, Michelin și Policolor au anunțat că își unesc forțele pentru a anula măsura. Acestea susțin că trecerea contribuțiilor poate duce la scăderea cu 17% a salariilor în mediul privat.
Programatorii și cercetătorii, salarii diminuate cu 10% din 2018
De asemenea, simulările arată că trecerea contribuțiilor va duce la scăderea cu 10% a salariilor pentru programatori, cercetători și cei cu dizabilități. Acest lucru este posibil din cauză că sunt scutiți de impozitul pe venit, astfel că reducerea acestuia de la 16% la 10% nu le poate re-echilibra situația.