În prezent, numărul vizitatorilor e redus de criza COVID, însă notorietatea și fascinația pe care le exercitează satul pictat pe Instagram nu s-a diminuat. Acesta are nu doar o estetică deosebită, ci și o poveste aparte.
Satul a fost cândva pe punctul de a fi demolat, dar simpla intervenție a unui veteran de război care l-a pictat l-a salvat și i-a dat o a doua viață, încă și mai plină de farmec.
În 2007, Huang Yong-fu, atunci în vârstă de 84 de ani, a aflat că locuința lui va fi demolată, iar terenul va fi vândut dezvoltatorilor. Născut în provincia Guangdong din China continentală, Huang a fost mereu pe drumuri în cariera sa de militar.
A luptat în cel de-al doilea război chino-japonez, a trăit în Hong Kong, apoi s-a alăturat armatei naționaliste de pe insula Hainan pentru a lupta în războiul civil chinez, înainte de a se retrage în Taiwan cu trupele conduse de Chiang Kai-shek în 1949, după înfrângerea acestora.
El a continuat să lucreze la o bază aeriană din sudul Taiwanului și, în cele din urmă, s-a retras ca funcționar la un centru de formare a recruților din Taichung. De atunci, el locuia într-un sat al militarilor, una dintre numeroasele comunități construite pentru a găzdui soldații naționaliști care au fugit în Taiwan, precum și familiile acestora.
Soldatul devenit pictor
Când a aflat că locuința sa va fi demolată, pentru a-și lua rămas-bun de la casa lui de aproape 30 de ani, Huang a luat o pensulă și a început să-și picteze mobila. Imagini jucăușe cu creaturi imaginare și superstaruri locale au fost aduse la viață una după alta – pe șifonier, pe biroul și pe scaunele lui, apoi pe pereții exteriori și, ulterior, pe casele părăsite ale vecinilor.
Decizia lui avea să schimbe radical soarta satului. Când studenții de la universitățile din apropiere au descoperit opera de artă a lui Huang, fotografiile clădirilor colorate au devenit virale în mediul online. Cele 11 case acoperite cu picturi ciudate au devenit rapid o atracție, sub denumirea de „Satul curcubeu”, ceea ce a condus la o campanie de petiții pentru a-l salva de la demolare în 2010.
Guvernul a fost în cele din urmă de acord să păstreze satul și l-a transformat într-un parc public în 2014. Huang, acum în vârstă de 98 de ani este cunoscut sub numele de „Bunicul curcubeu” și a primit dreptul să rămână și să-și continue rutina zilnică – pictând satul și salutând vizitatorii.
Din cauza problemelor de sănătate, Huang locuiește în prezent într-o locație separată și rareori vizitează el însuși satul.
Totuși, „Satul curcubeu”, care nu mai are locuitori în prezent, și-a dezvoltat propria viață. Continuă să evolueze pe măsură ce picturile murale sunt reparate și reînnoite de alți pictori.