Scolile bucurestene sunt intoarse, in aceste zile, cu susul in jos, pentru ca se lucreaza de zor la renovarea si modernizarea lor, tinand cont ca, peste aproximativ o saptamana, incep cursurile. In tara, insa e dezastru, desi orele incep tot la 15 septembrie. Zeci de scoli nu au inca apa curenta, grupuri sanitare si nici macar nu sunt racordate la reteaua de alimentare cu energie electrica. Culmea nepasarii insa este atinsa in localitatea vasluiana Rafaila, unde copiii vor invata in cantina caminului cultural, loc in care, la sfarsit de saptamana, se tin petreceri.
Elevii bucuresteni sunt norocosi, in acest an. Dupa multi ani, in care banii pentru renovarile institutiilor de invatamant mai mult n-au fost decat au fost, directorii scolilor spun ca din fondurile alocate de primarii au reusit sa faca reparatiile si modernizarile mult asteptate. “In acest an, volumul total al fondurilor alocate pentru renovari a fost de cinci ori mai mare decat in anul precedent. In ceea ce priveste stadiul renovarilor din unitatile de invatamant bucurestene, la ora actuala, 80% sunt efectuate”, ne-a declarat Marian Banu, inspector de imagine in cadrul IS Bucuresti.
De-abia am reusit sa ne strecuram pe poarta Scolii nr. 11, din sectorul 1, din cauza ca se refacea pavajul. “Suntem pe ultima suta de metri, facem ultimele finisaje, adica punem parchetul si lambriurile, gresia, spalam geamurile, dupa care incepem sa amenajam clasele. Scoala mea nu a avut niciodata atatia bani. Am primit 14 miliarde de lei”, ne-a declarat directorul unitatii, Victoria Barbu.
La Scoala nr. 5, din Piata Amzei, se punea de zor parchetul in clase. “Am schimbat usile si am pus geam termopan”, ne-a spus directorul adjunct, Ion Popa.
In Baneasa, la Scoala nr. 7, lucrarile sunt mai ample, deoarece aici s-au primit fonduri de la BEI. “Refacem zidaria, pardoseala, usile, geamurile, partea electrica si cea sanitara. In acest an, o parte din elevi o sa fie mutati la Scoala nr. 6”, a precizat directorul Mariana Munteanu.
Zeci de scoli din tara nu au apa curenta
Timis. Aproape o suta de scoli din Timis nu au primit autorizatie de functionare, deoarece fie nu au apa curenta, fie grupurile sanitare sunt improprii.
Bistrita-Nasaud. Unitatile de invatamant din zonele calamitate au inca fantanile si curtile nedecolmatate, iar toaletele sunt improprii.
Hunedoara. Majoritatea unitatilor scolare din judet nu au apa curenta, fantanile sunt neintretinute, iar sistemele de incalzire sunt defecte.
In Vrancea, elevii vor pasi in scoli ce nu au aviz sanitar
548 de scoli din Vrancea sunt neautorizate sanitar. Seful Biroului Igiena Alimentara si Scolara din jud. Vrancea, dr. Cornelia Draguna, a avertizat ca a crescut numarul elevilor cu boli respiratorii. Medicii spun ca problemele respiratorii apar, in special, din cauza neaerisirii claselor si a maturatului in timpul pauzelor. Din cauza iluminatului slab din scolile vrancene, a crescut si numarul elevilor care au probleme de vedere.
Elevii din Costesti-Vaslui invata la lumanare
Elevii Scolii Generale din localitatea vasluiana Costesti vor invata, anul acesta, la lumanare, deoarece unitatea nu este racordata la reteaua de alimentare cu energie electrica. Acest caz nu este singular in Vaslui, 13 scoli din judet neavand energie electrica. Adevarata problema va aparea la iarna, cand centralele termice nu vor putea fi folosite, pentru ca functioneaza doar cu energie electrica. Tot in Vaslui, peste 50 de prescolari din Rafaila vor face cursuri in cantina caminului cultural. In weekend, gradinita devine bucatarie pentru nunti. “Trebuie sa adun materialele didactice, cand sunt nunti, pentru ca in sala se pregateste mancarea. Vin luni dimineata si fac curatenie. Mereu gasesc pe jos mancare, sticle goale si chiar perdelele arse”, a declarat educatoarea Elena Popa.