Dezbaterea asupra legii informatiilor clasificate a starnit o adevarata furtuna in societatea romaneasca. E adevarat, mai putin la nivelul cetateanului, mai mult la nivelul clasei politice si al presei. Apoi, subiectul a trecut in uitare.
Mi-am amintit in aceste zile de vehementa guvernantilor in a-i condamna pe ziaristii care publica „secrete de stat” citind despre un scandal in desfasurare in SUA. Secretarul american al Apararii a ordonat o ancheta cu privire la scurgerile de informatii privind planul de atac al Pentagonului impotriva Irakului, publicat in „New York Times”. Donald Rumsfeld a subliniat ca oricine „considera planurile de razboi ca pe niste avioane de hartie pe care le poate trimite in jurul acestei cladiri (Pentagonul – n.n) merita sa fie trimis la inchisoare”. Am redat, pe scurt, informatiile pentru a vedea cititorii cum se pune problema „informatiilor clasificate” in SUA.
De condamnat este, logic, functionarul public (sau acoperit?) care le ofera spre publicare jurnalistilor. Americanului Rumsfeld nu i-a trecut nici un moment prin cap sa le ceara socoteala ziaristilor de la „New York Times”. Putem lesne sa ne inchipuim cu ce atacuri la adresa presei s-ar fi lasat un asemenea scandal in Romania. De fapt, la noi, probabil ca vor fi stampilate cu „strict secret” documentele care consfintesc achizitiile nerusinate ale alesilor: de limuzine, de televizoare cu ecran de un metru si asa mai departe.