UPDATE ora 12.10 Ședința de Guvern va avea loc miercuri, a anunțat premierul Mihai Tudose, care participă la reuniunea Asociației Municipiilor din România. Premierul Mihai Tudose a declarat că în şedinţa de Guvern de miercuri, „există posibilitatea” să nu fie discutate modificările la Codul fiscal.
Întrebat dacă transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va fi dezbătut în şedinţa de miercuri a Executivului, prim-ministrul a spus: „Există posibilitatea să nu fie miercuri”, potrivit Agerpres.ro.
Tudose: Nu vrem să creăm dezechilibre, dimpotrivă
Prezent la ședința Asociației Municipiilor din România (AMR), premierul Mihai Tudose a precizat că pachetul fiscal privește și alte lucruri care au în vedere aspecte economico-financiare.
”Să nu înțelegeți că pachetul fiscal privește doar aceste lucruri, sunt mult mai multe lucruri care au în vedere aspecte economico — financiare pe reglementări în ceea ce privește lupta împotriva contrabandei, o mai bună disciplină la TVA. Vorbim despre un pachet mai mare, chiar dacă la prima ședință de miercuri lucrul acesta nu va intra, în ceea ce privește contribuțiile, sau cred că nu va intra. Mulți colegi consideră că lucrurile vor fi compensate de o formulă stabilită împreună cu dumneavoastră. De la marile municipii, de la PMB, până la cea mai mică comună din România. Nu vrem să creăm dezechilibre, dimpotrivă”, a afirmat Tudose.
În context, el a arătat că este nevoie de o dezvoltare echilibrată a țării.
”Dumneavoastră toți aveți peste 10 miliarde de lei în bugetele dumneavoastră, care nu sunt folosiți, care pur și simplu stau. Calculul nu a luat în considerare mărirea salariului minim. Nu a fost nicio ședință nici ieri, nici alaltăieri, nici astăzi, și acest lucru nu va fi reglementat până când împreună cu dumneavoastră nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeați. Infrastructura și alte servicii au fost făcute din banii întregii țări. Atunci când terminăm simulările pe această formulă de echilibrare a bugetelor, o vom valida împreună cu dumneavoastră. Este nevoie de o dezvoltare echilibrată a țării”, a susținut Tudose.
Măsurile privind reforma fiscală trebuiau să fie adoptate de Guvernul Tudose vineri, în ședință extraordinară. Cu câteva minute înainte de reunirea miniștrilor, Guvernul a anunțat că amână până luni ședința, din cauza lipsei unor avize din partea Consiliului Legislativ.
În plus, Guvernul a primit și avizul negativ al Consiliul Economic și Social pentru proiectul de trecere a contribuțiilor la angajat.
De altfel, cea mai controversată măsură pe care Guvernul urmează să o ia este trecerea contribuțiilor sociale și de sănătate de la angajator la angajat la 35%, criticată în urmă cu o zi și de președintele Klaus Iohannis.
Concomitent, Mișa a mai anunțat o ”contribuție asiguratoare pentru muncă” de 2,25%. Aceasta este fosta ”taxă de solidaritate” anunțată zilele trecute, dar cu un nume schimbat. Mișa a spus că este o directivă europeană care cere ca o astfel de contribuție să existe pentru a asigura fondurile de despăgubire a angajaților în caz de insolvență. Numai că această contribuție era de 0,25%, iar acum aceasta ajunge la 2,25%, de zece ori mai mult.
Aceasta va acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical și creanţe salariale. Astfel, per total contribuțiile angajaților vor fi de fapt de 37% din 2018 căci la cei 35% anunțați inițial se adună și cei 2,25%. Numai că cei 37% vor trebui plătiți dintr-o sumă mai mare.
Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a mai zis că impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. Măsura este gândită pentru a asigura un impact neutru între trecerea contribuțiilor la salariat și veniturile nete ale oamenilor.
Ministrul Finanețelor Publice, Ionuț Mișa a anunțat că 450.000 de firme cu afaceri sub un milion de euro vor plăti un impozit pe cifra de afaceri de 1%, față de impozitul de 16% pe profit cât acum.
Executivul a anunțat și reducerea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% și a analizat și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Citește și: ANALIZĂ. Patronii de hârtie. Mai mulți antreprenori care au primit finanțare prin programul Start-Up Nation și-au scos firmele la vânzare pe OLX