In repartizarea cheltuielilor de intretinere a aparut un capitol nemaiintalnit pana acum, si anume cheltuielile pe beneficiari. Ce sunt acestea si dupa ce criterii se face repartizarea lor?
Victor Asproiu, Slatina
Doar denumirea poate parea noua, pentru ca astfel de cheltuieli s-au facut inca de la infiintarea primelor asociatii de locatari. Sunt cheltuieli pentru serviciile de care beneficiaza unii dintre proprietari, precum spalatul autoturismelor, al covoarelor etc. In conditiile in care nu exista nici o interdictie in acest sens, repartizarea se face conform valorii ce-i revine fiecarui proprietar beneficiar al serviciului, calculul contributiei realizandu-se potrivit baremelor stabilite prin normative tehnice in vigoare sau, in lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv al asociatiei de proprietari, in functie de cantitatea consumata.
Pe langa spatiul de locuit sau cu alta destinatie, un proprietar detine si cote-parti din spatiul comun. Cum se procedeaza cand isi revendica cota sa parte din pod, pivnita, terasa, subsol, nise si casa scarilor? Se poate iesi din indiviziune?
Nicolae Pata, Bucuresti
Art. 2 din Legea 230/2007 vorbeste de starea de ‘indiviziune fortata’, un motiv de prima importanta in reglementarea aspectelor juridice, economice si tehnice pentru infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Cota-parte indiviza nu poate fi definita din punct de vedere fizic ca suprafata si pozitie. Ca atare, nu va puteti revendica un coltisor din pod sau din pivnita ca fiind numai al dv. Utilizarea si implicit obligatiile intra in atributiile tuturor detinatorilor de spatii, nimeni neputand sa se faca stapan pe spalatorie, uscatorie, holuri, nise, pivnite, poduri prin propria vointa, fara a intra sub incidenta legii. Spatiile si dotarile comune implica o utilizare in comun, cota-parte fiind luata in calcul la stabilirea cheltuielilor de administrare si exploatare.
In lista de plata exista o rubrica separata ‘FRK’ pentru care nu se elibereaza chitante. Am reti-nut doar ca ar fi vorba de un fond pentru gunoi. Este legal?
Maria Partala, Bucuresti
Cheltuielile lunare ale asociatiei de proprietari oglindite in lista de plata standardizata (cod 14-6-28) nu prevad un astfel de capitol, ci doar o rubrica: ‘Evacuarea gunoiului menajer’. Apoi, pentru orice suma achitata trebuie sa se emita chitanta. Din acest punct de vedere, practica din asociatia dv. nu e in conformitate cu legislatia. In privinta corectitudinii, lucrurile sunt mai complicate, sumele cerute fara chitanta fiind posibil sa acopere eventualele ciubucuri pre- tinse de catre gunoieri. Ar fi cazul sa sesizati firma de salubritate.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative