Ouale. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor va sfatuiesc sa cumparati oua numai din locuri special amenajate si nu de pe tarabele din piata. De asemenea, este bine ca data la care au fost ouate (inscriptionata pe fiecare ou sau pe ambalaj) sa fie cat mai apropiata de ziua in care le cumparati. Cea mai buna dovada a calitatii lor este ca albusul sa fie transparent iar galbenesul sa ramana intact in momentul spargerii. Cand este clatinat, oul proaspat este plin, iar interiorul nu se misca. Oul alterat este mai usor si la clatinare se simte miscarea masei interioare.
Vopseaua. Pe ambalajul vopselei trebuie sa fie inscrise termenul de valabilitate si colorantii alimentari aflati in compozitia produsului, admisi de Ministerul Sanatatii. Reprezentantii OPC va recomanda sa folositi doar vopsea speciala de oua, pentru ca vopseaua textila si cea tipografica sunt periculoase pentru sanatate.
Cum vopsim. Pentru ca vopseaua sa prinda uniform pe toata suprafata oului, acestea trebuie spalate bine inainte de fierbere, cu apa rece, si lasate la temperatura camerei inainte de a fi puse la fiert. Daca in urma acestor ,,tratamente,, ouale vor fi fierte la foc mic, coaja lor nu se va fisura. In functie de vopseaua pe care o aveti, ouale pot fi fierte in solutia colorata sau, dupa ce s-au racit, intr-o solutie calduta din apa, otet si vopsea dizolvata. De mare efect sunt insa vopselele care se comercializeaza impreuna cu tot felul de abtibilduri si ,,hainute,, din plastic pentru oua. Dupa colorare, ouale pot fi imprimate cu ratuste, iepurasi ori pui de gaina, sau pot fi ,,imbracate,, in folii colorate cu tot felul de desene. Daca nu va ajung banii pentru vopseaua cu ,,surprize,,, puteti folosi foarte bine si pliculetele obisnuite, care se gasesc pe piata si care ofera toate indicatiile necesare vopsirii. Puteti avea oua cu ,,desene,, doar cu ajutorul catorva frunze de patrunjel sau leustean. Acestea se fixeaza pe ou si se pun la fiert in vopsea, strans legate intr-un ciorap din nylon.