Toți cei care locuiesc la casă în România vor trebuie să dețină hidranți sau sisteme adecvate pentru intervenții în caz de incendiu, potrivit proiect legislativ inițiat de Ministerul Dezvoltării la sfârșitul lunii decembrie.
Actul normativ prevede modificarea și completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare astfel încât sistemele de alimentare de oriunde din țară să corespundă normelor de combatere și stingere a incendiilor, conform legestart.ro.
Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 28 decembrie 2017, propunerile sau observațiile prvind noile măsuri putând fi trimise în atenția Ministerului Dezvoltării Regionale în termen de 10 zile.
Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. După articolul 4 se introduc două noi articole, articolul 41 având cu următorul cuprins:
“Art. 41
(1) Reţelele de distribuţie a apei din unităţi administrativ-teritoriale trebuie să fie echipate cu hidranţi exteriori – subterani şi/sau supraterani, care trebuie să asigure condiţiile de debit şi presiune necesare stingerii incendiilor.
(4) Gospodăria proprie de incendiu, prevăzută la alin. (3) trebuie sa cuprindă:
a) rezerva intangibilă de apă necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
b) sistem de pompare: pompe active, pompe de rezervă, rezervor hidrofor, cu alimentare electrică dublă – atât din reţeaua publică cât şi din grup electrogen propriu;
c) sistem de avertizare la incendiu”.
Există și sancțiunoi pentru cazurile în care hidranții sunt distruși sau deteriorați.
“Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte:
a) hidranţii sunt distruşi, deterioraţi sau este împiedicat accesul la aceştia şi care poate conduce, la pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanelor, sau la distrugerea totală sau parţială a construcţiei, ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante”.
Citește și: #SalariileRomanilor. Județele din România cu cele mai mari salarii, dar și județele cu cele mai mici lefuri
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro