Vizați sunt doi membri ai Parlamentului ucrainean și doi foști oficiali despre care SUA au spus că ar fi fost implicați în presupusa conspirație, care a presupus discreditarea actualului guvern al președintelui Vladimir Zelenski.
Cei doi parlamentari asupra cărora SUA au aplicat sancțiuni sunt Taras Kozak și Oleg Voloshyn, ambii membri ai unui partid pro-rus condus de Victor Medvedchuk, un oligarh care se află în arest la domiciliu în Ucraina din luna mai, acuzat de trădare.
Pe lista de sancțiuni se mai află un fost oficial ucrainean, Vladimir Oliynyk, care locuiește acum în Rusia. El este acuzat că a lucrat „la îndrumarea FSB pentru a culege informații despre infrastructura critică ucraineană”. Al patrulea bărbat este Vladimir Sivkovici, fost secretar adjunct al Consiliului de securitate și apărare națională ucraineană.
„Rusia și-a direcționat serviciile de informații să recruteze actuali și foști oficiali guvernamentali ucraineni pentru a se pregăti să preia guvernul Ucrainei și să controleze infrastructura critică a Ucrainei cu o forță rusă de ocupație”, se arată în declarația Trezoreriei care însoțește sancțiunile.
Afirmațiile sugerează că serviciile de informații americane se tem că Rusia pregătește o invazie la scară largă și nu „incursiunea minoră” pe care Joe Biden a menționat-o ca o posibilitate în declarații de miercuri care au provocat îngrijorare la Kiev. Rusia a negat că intenționează să invadeze Ucraina, dar a masat peste 100.000 de soldați de-a lungul graniței țării.
Cercetătorii online au identificat trupe și vehicule militare ruse la aproximativ 15 kilometri de granițele Ucrainei, fapt ce criște riscul ca Vladimir Putin să lanseze o ofensivă militară cu un preaviz scurt.
Presa locală a arătat că trupele ruse au sosit în orașul Yelsk din Belarus și în alte puncte din apropierea graniței cu Ucraina, ca parte a exercițiilor militare comune Rusia – Belarus care urmează să înceapă luna viitoare. Rusia a deplasat inclusiv artilerie cu rachete, sisteme antiaeriene și posibil unități de elită.
SUA au amenințat cu sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei dacă va continua cu o invazie, deși există dezacorduri cu aliații europeni, după cum a recunoscut Biden miercuri, cu privire la cât de extinse ar trebui să fie măsurile punitive. Capitalele europene au rezistat sugestiei că Rusia ar trebui să fie tăiată de sistemul internațional de plăți electronice, Swift.
SUA, Marea Britanie și alți aliați au continuat, de asemenea, să furnizeze arme Ucrainei, într-o mișcare care vizează creșterea costurilor unei invazii și, potențial, să contribuie la o insurgență ucraineană în urma unei invazii.
În ciuda amenințărilor, forțele ruse au continuat să sosească lângă granița cu Ucraina. Rachete balistice și tancuri cu rază scurtă de acțiune au fost fotografiate îndreptându-se spre vest din poziții din estul îndepărtat al Rusiei. Imaginile din satelit arată un număr tot mai mare de soldați și echipamente în regiunea de la graniță cu Ucraina, iar trupele ruse și belaruse au desfășurat exerciții militare, despre care SUA spun că sunt neobișnuit de mari și efectuate fără un anunț prelabil.
Trei runde de discuții între Rusia, SUA, NATO și alte state europene săptămâna trecută nu au reușit să ajungă la nicio înțelegere pentru rezolvarea crizei. Secretarul de stat american, Antony Blinken, urmează să se întâlnească vineri la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
SUA și NATO s-au declarat dispuse la negocieri pentru limitarea desfășurării de rachete și a exercițiilor militare, dar oficialii ruși au cerut garanții de securitate majore, ca Ucraina să nu se alăture niciodată NATO și că alianța își va retrage forțele din statele membre din Europa de Est care au făcut parte din blocul comunist.