Cercetările începute în urmă cu doi ani la Institutul Regional de Gastroenterologie- Hepatologie din Cluj au costat aproape două milioane de lei şi se vor întinde până în 2015.
Potrivit Digi24, medicii speră să dovedească faptul că nanoparticulele de aur pot ajuta în tratamentul cancerului, iar până acum au motive să fie optimişti.
Mai bun decât chimioterapia
Testele făcute pe culturi de celule canceroase au dovedit că această metodă are un efect mai bun în comparaţie cu chimioterapia. Cercetătorii clujeni mai au însă multe etape de parcurs înainte de a sărbători.
În viitorul apropiat speră să poată începe testele pe cobai, apoi, dacă rezultatele vor fi cele la care speră, vor fi publicate în revistele de specialitate şi se vor începe studiile clinice pe oameni, pentru a se dovedi eficienţa, dar şi siguranţa acestui nou leac.
Fonduri europene pentru sângele artificial?
Un alt studiu important dezvoltat la Cluj, o reţetă de sânge artificial, care conţine o proteină din viermi marini şi care s-ar dovedi util în cazul unor intervenţii chirurgicale sau al unor accidente, a fost creată în 2013 de o echipă condusă de Radu Silaghi-Dumitrescu, de la Facultatea de Chimie a UBB, testele preliminare pe şoareci având rezultate încurajatoare.
Proiectul ar putea fi sprijinit în curând cu fonduri europene prin programul Cluj Innovation City. Proiectul Primăriei Cluj- Napoca şi al universităţilor din municipiu, estimat la 300 de milioane de euro, urmăreşte dezvoltarea unui centru de cercetare în zona Lomb din oraş, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro