Parlamentarii anonimi vor „pe sticla”. Nemultumiti de faptul ca presa e interesata doar de o categorie restransa de celebritati politice, ei au decis sa oblige televiziunile private si radiourile sa-i bage in seama. Asa ca electoratul, vrea nu vrea, ar trebui sa primeasca o portie de cel putin zece minute pe luna de show politic executat de parlamentari sau alesi locali.
La propunerea PRM-istului Gheorghe Funar, comisia pentru Cultura a Senatului a decis ca parlamentarii si alesii locali sa aiba acces gratuit la timpii de antena ai televiziunilor si radiourile private. Initiativa lui Funar modifica legea Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care cuprindea aceasta masura imperativa, dar se adresa doar radioului si televiziunii publice. Mai mult decat atat, aceasta prevedere permitea spatii de antena corespunzatoare algoritmului politic. În proiectul sau, Gheorghe Funar da glas frustrarilor Opozitiei. “Politicienii Opozitiei sunt ignorati in afara campaniilor electorale de serviciile publice si private de televiziune si de radio”, se plange Funar. Proiectul legislativ prevede ca “accesul parlamentarilor si al alesilor locali la serviciile de radiodifuziune sau televiziune publice sau private, centrale sau locale, este garantat si gratuit si se realizeaza in cadrul emisiunilor cu caracter politic, talk-show, emisiuni informative sau alte categorii similare”.
Prin intermediul timpilor de antena, legea garanteaza “transparenta activitatii” demnitarilor, a initiativelor promovate, “a modului in care isi realizeaza mandatul cu care au fost investiti”. Proiectul a fost adoptat marti cu voturile PSD si PRM, Puterea avand doar doi reprezentanti la sedinta, care nu au putut impiedica validarea acestuia. Luati prin surprindere, parlamentarii Puterii au reactionat ieri. “Este o propunere aberanta. Nu poti impune unui post privat politica de programe. Nu sunt bani publici. Oricum, proiectul a fost adoptat pe sest de Opozitie. N-au zis nimic de introducerea proiectului pe ordinea de zi. Au speculat faptul ca unii dintre noi au intarziat la sedinta si l-au votat rapid”, s-a revoltat conservatorul Sabin Cutas.
“E o nerozie. Nu poti dicta politica editoriala unui post privat”, a spus si liberalul Paul Pacuraru. Propunerea PRM a provocat nemultumirea CNA, ai carui membri, prezenti la comisie, au sustinut ca acest proiect incalca independenta editoriala a radiodifuzorilor. Reprezentantii CNA au fost nemultumiti si de faptul ca reprezentantii posturilor publice de radio si televiziune nu au fost invitati la dezbaterea din comisie.
Propunerea lui Funar va intra in plenul Senatului, ca prima Camera sesizata, si va da fiori Puterii, care are o majoritate la limita.
„Se va numi “Noapte buna, copii!””
Lucian Mindruta, redactor sef al Observatorului Antenei 1 ne-a declarat “Sunt de acord cu legea, stiu si ce nume i se potriveste rubricii: „Noapte buna, copii!””. Lasand gluma la o parte, acesti oameni sunt de-a dreptul disperati ca nu au nici talent sa comunice (drept pentru care nu sunt interesanti pentru nici o televiziune!) si, evident, nici sa faca legi!”