Sunt primii caini care au cipuri de identificare
Cum au fost „scoliti” maidanezii si cat de dificil e de lucrat cu niste caini care nu sunt invatati sa asculte de nimeni?
„Este mult mai dificil decat in cazul animalele de rasa. si asta pentru ca ei provin dintr-un anumit mediu, sunt imprevizibili, obisnuiti sa umble in haita, sa nu asculte de nimeni, sunt neincrezatori in persoana cu care lucreaza. Maidanezii sunt gelosi, suspiciosi si, in plus, am observat ca practic nu sunt doi la fel. Fiecare re-actioneaza intr-un fel la metodele de antrenament. Unii, de exemplu, pot fi atrasi cu ceva mancarica, altii, dimpotriva, fug cat ii tin picioarele, pentru ca le e teama ca vrei sa-i ademenesti ca sa-i bagi in lant. Am facut antrenamente cu ei atat la Centru, cat si in mediul de unde provin, pe strazi, in parcari etc.”, ne-a explicat Liviu Ionescu.
Dincolo de faptul ca sunt primii „comunitari” instruiti intr-un altfel de program, cateii au mai devenit „pionieri” si intr-un alt domeniu: cei de la fundatia Vier Pfoten le-au montat dispozitive de identificare electronica. „E o premiera la noi in tara. Au implantat sub piele, in zona gatului, un cip. Cu ajutorul unui aparat special poate fi citit numarul lor de identificare”, ne-a mai spus Liviu Ionescu.