Substantele pot ajunge in conductele de apa.
De o gravitate deosebita continua sa fie situatia reziduurilor extrem de toxice, care pot ajunge, accidental – cum s-a si petrecut acum cateva luni – sau chiar din cauza unei maini criminale, in rauri sau lacuri de acumulare.
La SC Stinin SA din Bihor, se afla 1.000 kg de deseuri de cianuri rezultate din procesele de galvanizare. Ar trebui distruse, dar nu le preia nimeni. Nu este o intamplare.
La diverse firme se afla in custodie mari cantitati, de ordinul tonelor, de substante puternic toxice (cianuri, fluoruri, mercur), care, din cauza lipsei unui cadru legislativ adecvat, nu pot fi valorificate sau neutralizate, desi s-a dispus, de instante, in multe cazuri, confiscarea lor. Raspunsul la aceasta situatie – sustin specialistii directiei de specialitate din IGP – se afla si in textul Ordonantei de Guvern nr. 128/1998, care prevede ca aceste adevarate bombe ecologice „se pun la dispozitia organelor de specialitate ale statului”, care au obligatia de „a le evalua, utiliza, valorifica, distruge sau casa”, dar nu mentioneaza care anume sunt aceste „organe”.
La randul lor, firmele private autorizate refuza, de regula, preluarea acestor otravuri, care raman o amenintare permanenta pentru sanatatea si chiar pentru viata oamenilor.