Cele mai multe universităţi de stat au început deja înscrierile pentru anul de studiu 2010 – 2011. Chiar dacă e criză, taxele pentru cei care nu sunt admişi pe locurile plătite de stat au rămas la fel de mari ca anul trecut, ba unele chiar au fost majorate.
Studiul asiduu nu e suficient la Facultatea de Muzică. Dacă nu intri la “fără taxă”, va trebui să plăteşti 10.000 de lei pe an!
Ca să fii muzician cu acte-n regulă, de pildă, la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică – secţia interpretare muzicală, te costă 10.000 de lei pe an. La aceeaşi universitate, mai ieftine (2.500 de lei pe an) sunt specializările Fizică şi Matematică. Dintre toate instituţiile de învăţământ superior de stat din România cel mai scump este la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Aici trebuie să dai 19.000 de lei pe an ca să devii actor sau regizor. În vârful topului instituţiilor de învăţământ superior care au cele mai mari taxe pentru studenţii care nu sunt admişi la “fără plată” se mai află universităţile de medicină şi farmacie.
Cântăreţii au păreri împărţite când vine vorba de patalama
Cântăreţii din România au păreri împărţite când vine vorba sumele colosale care se plătesc pentru a obţine diploma de muzician.
Gheorghe Gheorghiu: “Pentru un interpret, în special pentru cei de astăzi, o facultate de specialitate muzicală reprezintă şansa că vom gusta muzică bine cântată pe viitor. Nu non-muzică, prostituţie muzicală ori lăutărie, iar şcoala face diferenţa. De aceea o recomand, oricât de costisitoare este”.
Emilia: “Cu o experienţă de şase ani în care am cântat pe cele mai cunoscute vapoare de croazieră din lume, în faţa unui public exigent, conchid că facultatea de specialitate în cariera unui muzician nu-i aduce succesul pe preş. Poţi să fii brici la teorie, însă fără înclinaţie spre muzică şi fără talent n-ai făcut nimic”.
Jean de la Craiova: “N-am cursuri de specialitate, însă în meseria mea altele sunt deprinderile şi calităţile. De-a lungul anilor, am colaborat cu o grămadă de lăutari care cântau după ureche, fără să aibă habar de vreo partitură ori de note. Şi cântau al dracului de bine”.
Ce trebuie să conţină dosarul de înscriere
La cele mai multe facultăţi, înscrierile pentru sesiunea de examene din iulie se fac până pe data de 19. Iată ce trebuie să conţină dosarul de înscriere:
√ diplomă de bacalaureat sau alt act echivalent cu aceasta, în original sau copie legalizată;
√ certificatul de naştere, în copie legalizată;
√ adeverinţă medicală tip, din care să rezulte că eşti apt pentru facultatea la care candidezi;
√ trei fotografii tip carte de identitate;
√ copie după cartea de identitate;
√ chitanţă de plată a taxei de înscriere.
University College London din Marea Britanie este un magnet pentru geniile tinere din România
Studenţii români «atacă» cele mai bune şcoli din lume
Peste 200 de români s-au înscris anul trecut la una din cele mai bune universităţi din lume, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar. Cei mai mulţi tineri din ţara noastră au ales, în 2009, University College London din Marea Britanie, una din cele mai prestigioase universităţi britanice, cu o vechime de peste 180 de ani. Instituţia se află pe locul patru în clasamentul celor mai bune şcoli din lume. 21 de foşti profesori şi absolvenţi ai acestei instituţii au primit premiul Nobel.
Bătaie pe locurile de la Universitatea Bucureşti
În doar patru zile de când au început înscrierile la Universitatea Bucureşti, peste 3.400 de candidaţi şi-au depus dosarele. Facultăţile cu cei mai mulţi înscrişi până în prezent sunt cea de Limbi şi Literaturi Străine, Facultatea de Litere, Facultatea de Geografie şi cea de Administraţie şi Afaceri.
Cea mai grea facultate este Automatica
Studenţii au realizat un top al celor mai grele facultăţi. Aşadar, iată unde e cel mai greu să obţii licenţa:
1. Facultatea de Automatică şi Calculatoare;
2. Facultatea de Arhitectură;
3. Facultatea de Medicină şi Farmacie;
4. Facultatea de Inginerie în Limbi Străine;
5. Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei ;
6. Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică;
7. Facultatea de Matematică – Informatică;
8. Facultatea de Drept;
9. Facultatea de Litere;
10. Facultatea de Ştiinţe Politice.
* Sursa: www.studentie.ro