Prima operatie a suportat-o in septembrie 1999. „Atunci i-am indepartat tumora principala, iar colegii de la Institutul Oncologic au tratat metastazele”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, directorul Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic din Institutul Fundeni. Evolutia a fost foarte buna pentru o perioada de timp, dar peste doi ani tumoarea hepatica a reaparut, iar atunci a fost distrusa printr-o alta metoda, respectiv prin alcoolizare, a mai precizat dr. Irinel Popescu. Dar in 2002, pacienta a fost supusa unei noi interventii de indepartare a tumorii formate in ficat. Un an mai tarziu au reaparut doua tumori. Una a fost operata, cealalta fiind distrusa prin radiofrecventa. Cum tumoarea a recidivat din nou, singura sansa a pacientei a ramas transplantul de ficat.
Din fericire, sotul pacientei s-a dovedit a fi compatibil cu aceasta, deci a putut deveni donator. „Portiunea sanatoasa de ficat e donata de sotul pacientei, aceasta interventie neputand fi realizata cu un ficat compatibil de la un donator aflat in moarte cerebrala, din cauza factorilor severi de risc. Trebuie spus ca prin acest transplant nu poate fi garantata vindecarea. Va fi insa un succes medical daca reusim sa-i prelungim viata cu doi ani”, a adaugat Popescu.
Operatia a inceput duminica dimineata in jurul orei 11.00 si s-a desfasurat simultan in doua sali. „Interventia ar putea dura peste 10 ore”, a mai spus Irinel Popescu.
Pentru ca a fost vorba de un transplant foarte dificil, medicii romani au lucrat impreuna cu medicii de la clinica din Essen.
O echipa formata din profesorul Irinel Popescu si Max Massino Malaga a inceput dimineata prelevarea unei portiuni de ficat de la sotul pacientei. in acelasi timp, o a doua echipa, formata din profesorul Cristoph Broelsch – promotorul operatiilor de transplant de ficat de la donator viu din lume, seful clinicii din Essen – impreuna cu dr. Mihnea Ionescu, a inceput extirparea ficatului bolnav al femeii.
La ora inchiderii editiei, operatia era in desfasurare. „Operatia merge bine. S-a confirmat faptul ca boala canceroasa nu a afectat alte organe”, a precizat Dan Tulbure, directorul Spitalului Fundeni.
Azi, un nou transplant de la mama la copil
Echipa mixta formata din medicii romani si cei nemti va efectua astazi si un nou transplant de la mama la copil. in luna noiembrie a anului trecut, doctorii de la Essen au fost in Romania pentru realizarea a doua interventii extrem de complicate. Primul a fost un transplant de la adult la adult, respectiv de la fiica la mama. Cealalta operatie a reprezentat a doua parte a realizarii unui transplant incrucisat intre doua mame si doi copii. „Colaborarea cu chirurgii de la Fundeni este foarte buna, medicii sunt bine pregatiti si exista echipamente de inalta performanta”, a declarat prof. Cristoph Broelsch.