”În primul rând, schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic – sunt multe ţări în lume care au acest sistem electiv, deci nu este nimic ieşit din comun. Ceea ce este ieşit din comun, şi v-o spun sincer că şi România a trecut prin aşa ceva: distorsionarea realităţii de cei neprieteni, care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituţiile democratice din Moldova funcţionează şi, la întrebarea dumneavoastră ce facem noi ca să ajutăm Moldova, exact acest lucru, spunem acest lucru: România şi-a modificat şi ea de câteva ori sistemul de alegeri – ştiţi bine, cu acel vot uninominal… Am trecut prin aceleaşi experiențe. Apoi, lucrurile s-au liniştit când s-au convins că ceea ce am făcut nu a ieşit din zona democratică”, a declarat Mihai Tudose, într-o declarație de presă susținută la Chișinău.
Prim-ministrul a menționat că ”toată lumea învaţă din propriile greşeli”. ”Din păcate, în loc să înveţe din ale altora. Guvernul de la Chişinău va trebui de acum să fie mai atent să explice de ce şi cum se întâmplă aceste lucruri”, a mai spus el.
Și premierul moldovean Pavel Filip a declarat că declaraţiile privind modificarea sistemului electoral au fost făcute de către o familie politică, nu de către oficialii de la Bruxelles.
”Cu părere de rău, s-a reuşit a fi exportată această polemică politică între formaţiunile politice de la Chişinău pe platforma Uniunii Europene. Din punctul meu de vedere – şi subscriu la cele spuse de prim-ministrul Mihai Tudose: nu contează ce sistem electoral este, ci e foarte important ca acest sistem electoral să nu încalce normele democratice şi să nu permită abuzuri, atunci când au loc alegerile sau campania electorală. Iată, aceste lucruri eu vă asigur cu certitudine că vor fi respectate aici, în Republica Moldova”, a spus premierul moldovean.
Ce spune Opoziția: Un demers politic inutil pentru România și profund nociv pentru echilibrul politic și perspectivele europene ale Moldovei
Vicepreședintele PNL Viorel Badea consideră că vizita premierului Mihai Tudose la Chișinău, în contextul celor mai recente evoluții din Republica Moldova, generate de modificarea legislației electorale, reprezintă „un demers politic inutil pentru România și profund nociv pentru echilibrul politic și perspectivele europene ale statului vecin.
„PNL urmărește cu îngrijorare evoluțiile politice recente din Republica Moldova și consideră că vizita prim-ministrului Mihai Tudose, în actualul context, este un demers politic inutil pentru România și profund nociv pentru echilibrul politic și perspectivele europene ale statului vecin. Ignorând total recomandările lansate de Comisia de la Veneția, condiționalitățile impuse de Parlamentul European Republicii Moldova, precum și poziționarea Partidului Popular European, (…) premierul PSD, Mihai Tudose, atacă frontal opoziția politică din Republica Moldova, încurajează fățiș demersurile electorale abuzive ale actualului Guvern moldovean și promovează direct interesele actualului președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon”, afirmă Viorel Badea.
Liderul liberal consideră că, în atare condiții, vizita premierului Tudose la Chișinău este „cât se poate de șocantă”.
„Demersul premierului român poate fi interpretat nu în logica sprijinului frățesc pe care România îl acordă celuilalt stat românesc, ci ca un sprijin acordat unui guvern care nu ține cont de semnalele de alarmă trase de opinia publică de la Chișinău, fapt de natură să aducă prejudicii politicii externe a României și imaginii țării noastre. Prin urmare, PNL este solidar cu PPE, care a solicitat Comisiei Europene să sisteze asistența financiară pentru Republica Moldova și să modifice Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova. Totodată, PNL cere imperativ Guvernului României să nu elibereze tranșa de împrumut pentru Republica Moldova până în momentul în care vor exista garanții că acest stat respectă democrația și înțelege să aplice reformele”, mai spune Badea.
Sute de oameni au protestat, timp de peste patru ore, în faţa Parlamentului de la Chişinău, faţă de sistemul mixt de vot, relatează Unimedia. Manifestaţia a fost marcată de o serie de îmbrânceli între protestatari şi forţele de ordine.
Oamenii au scandat „Jos mafioţii!”. După trei ore în faţa Parlamentului, ei au plecat către sediul Preşedinţiei, unde i-au cerut lui Igor Dodon să iasă în faţa lor, cu îndemnul „el se jură că nu fură, dar l-am prins cu mixt-ul în gură”.
După aproximativ patru ore de proteste, oamenii au plecat, însă opoziția a anunțat că manifestația va fi reluată mâine.
Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal în Republica Moldova a fost votat joi în lectura a doua, finală, în Parlament, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot.
În favoarea proiectului s-au pronunţat 74 de deputaţi. Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentarii au avut nevoie de doar 4 minute pentru aceasta. Deputaţii PCRM, PLDM şi PL au părăsit sala unde are loc şedinţa Parlamentului.
Citește și: Povestea omului care a căzut din spațiu și din care a mai rămas doar o bucată carbonizată
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!