Khet Thi și soția sa au fost ridicați pentru a fi interogați sâmbătă, de soldați înarmați și de polițiști, în orașul central Shwebo, în regiunea Sagaing, un centru al rezistenței civile.
„Am fost interogată. Și el la fel. Mi-au spus că era la centrul de interogare. Dar nu a mai venit înapoi, doar trupul lui”, a declarat Chaw Su pentru BBC.
„M-au chemat în dimineața aceasta și mi-au spus să îl întâmpin la spital în Monywa. Credeam că era vorba despre un braț rupt sau ceva de genul ăsta. Dar când am ajuns aici, el era la morgă și organele interne erau scoase”, a mai spus femeia.
Oficialii de la spital i-au comunicat că bărbatul a murit din cauza unei probleme cardiace. Chaw Su a declarat însă că nu s-a mai obosit să citească certificatul de deces, pentru că nu avea încredere că este real.
Chaw Su a mai spus că armata intenționa să îl îngroape direct pe poet, dar că autoritățile au cedat în cele din urmă la rugămințile ei. Femeia nu a precizat cum a aflat că organele interne ale soțului ei lipsesc.
Moartea lui Khet Thi a fost confirmată și de o organizație a societății civile.
„A murit la spital după ce a fost torturat în centrul de interogare”, a declarat Asociația pentru Asistența Prizonierilor Politici într-un comunicat care a mai precizat că numărul civililor uciși de la debutul loviturii de stat și până în prezent se ridică la 780.
Khet Thi este al treilea poet ucis în timpul protestelor izbucnite după lovitura de stat militară din februarie, care a înlăturat guvernul democratic al lui Aung San Suu Kyi și a declanșat un val de proteste în întreaga țară.
Un alt poet, K Za Win, în vârstă de 39 de ani, a fost împușcat mortal în timpul unui protest care a avut loc în martie în Monywa.
Figurile culturale și vedetele s-au remarcat, de altfel, prin susținerea puternică pentru mișcarea de protest care a cuprins țara.
Khet Thi, de profesie inginer, își părăsise jobul în 2012, pentru a se concentra pe poezie. Se întreținea preparând și vânzând înghețată și prăjituri.
În ultimele luni, poemele sale era de fapt mesaje directe împotriva regimului militar. „Nu vreau să fiu un erou, nu vreau să fiu un martir, nu vreau să fiu un fraier”, scria el, la două săptămâni după lovitura de stat.
„Nu vreau să susțin nedreptățile. Dacă aș mai avea doar un minut de trăit, aș vrea ca conștiința mea să fie curată în acel minut”, a mai scris el.
Recent, Khet Thi a observat că deși este doar un poet și un patiser, incapabil să tragă cu arma, atitudinea aceasta i se schimbă.
„Oamenii mei sunt împușcați, iar eu arunc cu poezii. Dar când ești sigur că vocea ta nu mai este suficientă, atunci trebuie să pui mâna pe o armă. Voi apăsa pe trăgaci”, a mai spus el.