Un raport din 2014 al Corpului de Control al Ministerului Sănătății a fost ignorat de doi miniștri, deși ridica probleme majore în sistem.
UPDATE: În timp ce problemele ridicate sunt unele extrem de grave, Radu Deac, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT) consideră că acestea sunt doar atacuri la adresa instituției.
„Atacurile declanșate recent, în spațiul public, asupra Agenției Naționale de Transplant și asupra activității de transplant au drept consecință faptul că din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală declarat la Satu-Mare (…) în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să-și dea acordul de teamă să nu fie implicat în scandalul mediatic la care asistă”, a declarat, într-o conferință de presă, Radu Deac.
La rândul său, Victor Zota, consilier la ANT, a spus că de 10 zile, în România, nu s-a mai făcut niciun transplant. Potrivit lui Zota, de aproape 20 de ani, la ANT există un mecanism privind felul în care se face coordonarea națională și alocarea organelor.
„Nu există ordine pe lista de așteptare. Există eventual o oarecare prioritizare dacă există urgențe mari (…). Alegerea se face în funcție de compatibilitate imunologică”, a spus Victor Zota.
Potrivit jurnaliștilor de la Hotnews.ro, în raportul din 2014, întocmit la scurt timp după ce a izbucnit scandalul prin care actorul Alexandru Arșinel a făcut un transplant de rinichi deși locul de pe listă nu îl avantaja, se discuta despre alocarea haotica a organelor, lipsa monitorizarii donatorilor vii si a donatorilor in moarte cerebrala, lipsa personalului specializat.
Totodată, raportul realizat când ministru al Sănătății era liberalul Eugen Nicolaescu atrăgea atenția că alocarea organelor pentru transplant se face „la discreția personalităților în domeniul transplantului”, dar cu toate acestea oficialul a aprobat doar una dintre cele nouă măsuri propuse de Corpul de Control. Mai mult, în următorul mandat, ministrul Nicolae Banicioiu ar fi avut aceeași atitudine.
Raportul din 2014 nu face insă decât să sublinieze probleme ridicate incă din 2006 de același Corp de Control! Printre concluziile pe care cei doi miniștri au ales să le ignore se numără faptul că rețeaua de transplant funcționează cu riscuri de organizare și funcționare, că nu există o evidența clară și nu au fost prezentate comisiei de control documente cu privire la trasabilitatea organelor, țesuturilor sau celulelor prelevate și transplantate, dar și faptul că dosarele de acreditare a transplanturilor au fost întocmite fără respectarea prevederilor legale
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro