Numit de presa internaţională „mogul măştilor”, Ovidiu Olea s-a născut la Cugir, în județul Alba, apoi s-a mutat la Cluj și a părăsit România în 1999, la vârsta de 15 ani, întorcându-se în ţară doar în vizită.
Românul a reușit să dea lovitura în timpul pandemiei de coronavirus, asta în timp ce multe firme au fost închise. Într-un interviu acordat G4Media, el a povestit cum a reuşit să aibă succes.
„La începutul verii în 1999 eram într-un car cu fân tras de boi, la Mârlaca, lângă Huedin,la bunici la țară, iar în luna august aterizam în Tokyo”, a spus bărbatul.
În Japonia a locuit doi ani de zile, după care și-a continuat studiile în Marea Britanie și a lucrat acolo mai mult timp, însă de șase ani locuiește în Hong-Kong.
Aici a pus bazele unei mici afaceri de tehnologie de plată, cu 20 de angajați. Însă în timpul pandemiei a reușit să dea lovitura și să fie unul dintre cei mai mari distribuitori de echipamente de protecție din toată lumea.
De la o firmă mică, la o afacere de succes
„Wuhanul era închis, iar 80% din producția de măști în Asia era acolo. În Hong Kong nu se găseau nicăieri. China era în lockdown, nu mai funcționau nici fabricile, nu găseai în farmacii nimic și nici distribuitori. Am dat niște telefoane și-am ajuns prin cineva la un producător din Africa de Sud, North Safety din Durban, undeva în estul Africii de Sud. Era o fabrică acolo care producea. Vorbesc și spun că vreau să cumpăr 100, hai 200 de bucăți. Omul de la fabrică îmi zice: avem în jur de 300.000 de măști pe stoc de toate. Nu vrei să cumperi mai multe?”, a spus Ovidiu pentru G4Media.
Și-a angajat mercenari înarmați
Acesta a cumpărat măștile, după care a început să le vândă. Cum în toată lumea era criză acută de echipamente de protecție, jafurile erau o regulă la depozitele care produceau.
Ovidiu și-a luat toate măsurile de siguranță și a angajat o firmă de mercenari înarmați din cap până în picioare.
„Am angajat firma asta de securitate. Inițial voiam să merg și eu, dar nu se mai zbura din Hong Kong deloc. Chiar vorbisem cu cineva din Africa de Sud și spunea să nu vin, dacă vin, fără un pistol, măcar. Am fost șocat. Păi cum să vin cu pistolul? Îți dau eu, te costă atât, te aștept când ieși din aeroport din Johannesburg. Familia mi-a zis că sunt nebun, că-mi risc viața. (…) Șoferul camionului a trebuit să doarmă într-o parcare, noaptea, iar oamenii au stat și-au păzit tirul”, a mai adăugat bărbatul.
300.000 de măști vândute în mai puțin de 3 ore
Văzând cum merg vânzările, românul s-a gândit să înceapă producția proprie de măști, să nu mai depindă de furnizori și de transportatori.
Ovidiu Olea vrea să deschidă până la finalul anului o fabrică în România, iar anul viitor încă două.
Jurnaliștii britanici de la The Guardian scriau despre Ovidiu Olea pe 28 aprilie, anul acesta, că este acesta a devenit în patru luni de zile un „mogul al măștilor.” Într-un interviu acordat publicației din Marea Britanie, românul recunoștea în aprilie, între altele, că a vândut în jur de 48 de milioane de măști de protecție.
Citește întregul articol pe G4Media.