MENIU CAUTĂ
12 Feb. 2016 12:48

EXCLUSIV / Un nou proiect legislativ: cel puțin o creșă la 15.000 de locuitori

Distribuie

Partidul Social Românesc (PSRO), al cărui președinte este fostul lider al PSD Mircea Geoană, a depus, vineri, la Parlament, un proiect legislativ privind înfiinţarea a minim unei creşe la 15.000 de locuitori.

Una din principalele probleme ale României este scăderea drastică a demogafiei.

Scăderea natalității corelată cu exodul românilor în străinătate în cautarea unui loc de muncă și a unui trai decent pun România în pericolul de a avea, în câțiva ani, o populație îmbătrânită, incapabilă să facă față competiției pe plan mondial.

Conform studiului Roland Berger Trend Compendium 2030', România va fi în 2030 în primele 15 cele mai îmbătrânite populații ale planetei, dacă trendul actual se menține. Această situație va conduce la un deficit pe piața forței de muncă, ce va afecta starea economiei, dimensiunea pieței interne de desfacere, competitivitatea la nivel internațional, sistemul de pensii, capacitatea de inovare și adaptare a economiei la viitoarele dezvoltări tehnologice.

'Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, P.S.RO consideră că statul trebuie să-şi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului. Faptul că cei aproximativ 650.000 de copii cu vârste mai mici de 3 ani beneficiază de mai puţin de 15.000 de locuri în creşe reprezintă un serios impediment de angajare în muncă pentru părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor. Oferta privată de servicii de îngrijire şi educare a copiilor rămâne limitată, inegală în calitate, inaccesibilă prin cost pentru o largă majoritate a familiilor. De asemenea, oferta de servicii de îngrijire şi educare a copiilor cu vârste mai mici de 3 ani este masiv discrepantă din punctul de vedere al distribuţiei.Pentru a rezolva această problemă, Partidul Social Românesc propune o inițiativă legislativă în sensul instituirii obligaţiei autorităţilor locale de a înfiinţa cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori. Proiectul de lege prevede atât construirea de unități noi, cât și construirea unor anexe la grădinitele existente, astfel încât acestea să poată prelua şi copii de la vârsta de 1 an. Cheltuielile privind înfiinţarea creşelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite', a declarat pentru Libertatea deputatul PSRO Florentin Gust.

gust f

Comentarii