La termenul de luni al procesului judecătorii au audiat mai mulți martori între care și pe procurorul Mircea Negulescu.
Acesta a fost mustrat de judecătorii ICCJ după ce le-a spus magistraților că i-a cerut unui șef din poliția prahoveană să producă probe pentru el anterior emiterii unor ordonanțe de delegare sau alte asemenea acte procedurale.
Taina lui Negulescu
Negulescu a fost chemat la instanță să dea un supliment de declarație privind declarații date de alți martori cu privire la activitățile sale.
Procurorul a trebuit să răspundă despre o întâlnire avută cu șeful Poliției din Ploiești, Cristian Manea, căruia i-ar fi cerut să aleagă o tabără și să producă probe pentru el.
Mai precis, povestește Negulescu în fața judecătorilor, șeful din poliția ploieșteană fusese surprins când purta discuții cu omul de afaceri Nicolae Oanea.
L-am pus pe șef să aleagă tabăra
„Când îl ascultam pe Onea a rezultat că Onea l-a sunat și i-a cerut lui Manea să aibă o întâlnire cu el. Manea cu Onea erau prieteni de mult timp.
Am mers la Gelu Manea însoțit de un ofițer judiciar, comisarul șef Iordache Mihai, ca să îi atrag atenția că trebuie să aleagă tabăra de partea căreia este.
L-am și rugat să încerce să înregistreze ambiental discuția cu Onea.
Am senzația că Manea Gelu nu mi-a spus tot, în virtutea relației sale de prietenie cu Onea.
Aveam un mediu ambiental pe Onea și pe telefon și static. Cert este că discuția nu s-a înregistrat. Chiar după întâlnirea cu Onea am discutat cu Manea Gelu de fata cu Iordache”, e explicat magistratul în fața colegilor săi.
Tehnica n-a „funcționat”
Negulescu spune că de principiu șeful poliției ploieștene ar fi fost de acord cu sugestia sa, și că avea la dispoziție tehnică de înregistrare ambientală.
Cu toate acestea Negulescu spune că la final, după întâlnirea cu Onea, a primit răspunsul că discuția nu s-a putut înregistra.
„El mi-a spus că Onea știa despre faptul că este cercetat și avea informații că la nivelul unui parchet exista o lucrare referitoare la societatea sa pentru fapte de evaziune fiscală.
Ca bază legală aveam mandatul de interceptare emis pe numele lui Onea și i-am cerut lui Manea Gelu să meargă să se întâlnească cu Onea.
Nu-mi amintesc dacă eu i-am dat persoanei tehnica sau dacă avea dumnealui. Cert este că nu a ieșit nimic.
Tot ce a fost de acord Manea a fost să ne informeze privitor la discuția avută cu Onea”, a mai povestit magistratul care acum este în cercetare disciplinară la CSM și în prezent suspendat din funcție.
Dare de mită și șantaj
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
De asemenea, în dosar mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas – ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Conform DNA, în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.
Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.
„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, susţin procurorii.
Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro