UPDATE ora 13.00 Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 267 de voturi „pentru” şi o abţinere, proiectul de lege care modifică Legea pensiilor 263/2010 şi care prevede, printre altele, că pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activităţi independente, în primul rând cele definite de Codul fiscal, între acestea fiind drepturile de autor, de proprietate intelectuală şi drepturile conexe.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege, astfel că proiectul merge la promulgare la șeful statului.
Deputaţii din Comisia de muncă au dat luni vot favorabil proiectului de lege pentru completarea Legii 263 din 2010, Legea pensiilor, adoptând între altele un amendament asumat de toţi membrii comisiei, unul dintre iniţiatori fiind preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Cea mai importantă dintre modificări prevede că pensia de invaliditate poate fi cumulată de la promulgarea legii cu veniturile din activităţi independente, în primul rând cele definite de Codul fiscal, între acestea fiind drepturi de autor, proprietate intelectuală şi drepturile conexe şi o serie de alte activităţi, cum ar fi PFA.
De această prevedere pot beneficia şi cei care primesc pensii de urmaş, dar nu se va aplica celor care s-au pensionat anticipat.
„Lucrurile au fost în dezbatere cu cei de la Casa de pensii şi au zis: Dacă tot umblaţi, haideţi să rezolvăm şi problema pensiei de urmaş care, la fel, nu putea fi cumulată cu niciun alt fel de venit de această natură, totodată specificând clar că pensiile anticipate nu pot fi cumulate cu niciun fel de venit, pentru că ele fac parte nu dintr-o imposibilitate de a se desfăşura activitatea sau ca urmare a drepturilor survenite în urma decesului unui soţ sau părinte. Pensia anticipată ţine de voinţa fiecăruia şi, dacă ai capacitate de muncă, poţi să mai amâni puţin pensionarea, dacă ai şi o sursă de venit certă. Şi evident, Casa de pensii a ţinut să mai regleze câteva chestiuni de formă legislativă care în aplicarea Legii 263 nu puneau probleme – câştigul salarial cu salariul minim, mediu şi aşa mai departe”, a declarat la finalul şedinţei preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon.
El a subliniat că urmaşii pot beneficia de această prevedere, chiar dacă au PFA sau alte câştiguri din activităţi independente.
Tânăra care suferă de screloză multiplă, o boală autoimună care nu se vindecă, și primea ajutor de handicap și o pensie de boală de la stat a lansat un volum de poezii, de pe urma căruia a obținut “fabuloasa” sumă de 230 de lei, astfel că statul român i-a suspendat pensia pe 3 ani.
Mărturia Laurei Florescu: ”M-am crezut isteață, destul de isteață încât să traduc filme și să scriu o carte. Ei, bine, se pare că nu-s. Îs o proastă, pentru că tre să dau toți banii înapoi, ba chiar dublu”. ”Din 2014 trăiesc cu 39 de lei pe lună, ajutor de handicap și o pensie de boală de 400, respectiv 520 de lei, fără drept de muncă. M-am crezut isteață, destul de isteață încât să traduc filme și să scriu o carte. Ei, bine, se pare că nu-s. Îs o proastă, pentru că tre să dau toți banii înapoi, ba chiar dubu”, a scris Laura pe pagina sa de Facebook.
Ministerul Muncii a anunțat, după prezentarea cazului în mass-media, că Laura Florescu are posibilitatea contestării în instantă a deciziei de debit, în termen de 15 zile de la comunicarea acestei decizii.
”Menționam că prestația socială pentru handicap nu a fost afectată în cazul doamnei menționate, între încasarea acesteia și dreptul de a realiza venituri neexistând nicio interdicție”, a mai transmis Ministerul.